Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
x

ΒΕΘ: ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα των εγγραφών και των διαγραφών από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το α' εξάμηνο.

Φρενάρισαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας την τάση του 2020, οπότε και τότε – έναντι της προηγούμενης χρονιάς - είχε καταγραφεί πτώση του αριθμού των διαγραφών.

Την ίδια ώρα, οι εγγραφές επιχειρήσεων τους έξι πρώτους μήνες του 2021 περιορίστηκαν έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, ως απόρροια του κορωνοϊού και της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει στο επιχειρείν και δη στους νέους ανθρώπους που τώρα εισέρχονται στον επαγγελματικό στίβο.

Πιο συγκεκριμένα τους έξι πρώτους μήνες του 2021 πραγματοποιήθηκαν 149 διαγραφές έναντι 196 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το ποσοστό της μείωσης αγγίζει το 24%.

Αναφορικά με τις εγγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναρξη εργασιών στα μητρώα του ΒΕΘ έκαναν 226 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων ήταν 263. Η συρρίκνωση των εγγραφών φτάνει στο 14%.

Όπως υπογραμμίζει το ΒΕΘ, τα στοιχεία κάθε άλλο παρά περιθώρια εφησυχασμού αφήνουν, καθώς αναφορικά με τις διαγραφές εκτιμάται πως εξαιτίας της COVID 19 και κατά συνέπεια των lockdowns, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματίες δεν προχώρησαν σε διακοπή λειτουργίας, προκειμένου να κάνουν χρήση των όποιων μέτρων έλαβε η κυβέρνηση για την ανακούφιση της επιχειρηματικότητας μεσούσης της πανδημίας, με ανοιχτό, ωστόσο, το ενδεχόμενο οι διαγραφές να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

«Αν η αβεβαιότητα και η στάση αναμονής που επικρατεί συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες, πολύ φοβάμαι πως αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο δίλημμα να εξέλθουν, ή όχι από τον επαγγελματικό στίβο. Ήδη πολλές επιχειρήσεις κρατούνται ζωντανές με νύχια και με δόντια, ενώ κάποιες άλλες αποφάσισαν να μεταθέσουν, για αργότερα το λουκέτο, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν οι επιστρεπτεές προκαταβολές και τα όποια μέτρα ανακούφισης είχε λάβει η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας. Δεδομένου πως οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται δεν αποκλείεται ο αριθμός των βιοτεχνιών που θα κατεβάσουν ρολά να αυξηθεί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης από την κυβέρνηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης.

Κυρίαρχες οι ατομικές επιχειρήσεις σε εγγραφές και διαγραφές

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για μία ακόμη φορά τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τις εγγραφές, αλλά και τις διαγραφές κατέχουν οι ατομικές επιχειρήσεις. Στο α΄ εξάμηνο του έτους 135 ατομικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε εγγραφή, ενώ 103 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ. Ένα χρόνο νωρίτερα οι εγγραφές των ατομικών επιχειρήσεων ήταν 176 και οι διαγραφές 152.

Κατά το φετινό εξεταζόμενο διάστημα υπήρξε μία πτώχευση ανώνυμης εταιρείας, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε μία πτώχευση που αφορούσε ομόρρυθμη εταιρεία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ