Skip to main content

ΒΕΘ: Μειώθηκαν τα λουκέτα, αυξήθηκαν οι εγγραφές στο α' τρίμηνο

Η μείωση των διαγραφών αγγίζει το 22,7%, ενώ η αύξηση των εγγραφών το 19,3% - Αυξητικά οι ΙΚΕ, εγγράφηκαν οκτώ ενεργειακές κοινότητες

Ανάσχεση των διαγραφών το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, καταγράφεται όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, αυξητική τάση κατά το εξεταζόμενο διάστημα σημειώνουν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2019 προχώρησαν σε διαγραφή 122 επιχειρήσεις, έναντι 158 που κατέβασαν ρολά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2018. Η μείωση των διαγραφών αγγίζει το 22,7%, ενώ η αύξηση των εγγραφών το 19,3%. Οι επιχειρήσεις που κατά το φετινό εξεταζόμενο διάστημα εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο αγγίζουν τις 148, έναντι 124 πέρυσι.   

Και την τρέχουσα χρονιά την τιμητική τους έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έκαναν εγγραφή στο ΒΕΘ ήταν ατομικές (87), ενώ οριακά περισσότερες ήταν οι ατομικές που κατέβασαν ρολά (93).

«Παρόλο που οι ατομικές επιχειρήσεις αποτελούν τον συνήθη ύποπτο των διαγραφών εντούτοις φαίνεται πως είναι και η πιο προσφιλής επιλογή για όσους… γενναίους θέλουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο», αναφέρει το Επιμελητήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυξητική τάση παρουσίασαν το α΄τρίμηνο του έτους οι ΙΚΕ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018 καθώς δημιουργήθηκαν 22 έναντι 12 πέρυσι. Την ίδια ώρα 8 ενεργειακές κοινότητες εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ.

«Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο περιορισμός των λουκέτων, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για ακόμη μία φορά η τάση για ‘απόδραση’ από το επιχειρείν συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως «παρά τα θετικά μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, η ιδιωτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».