Skip to main content

ΒΕΘ προς Μητσοτάκη: Στοχευμένα μέτρα για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το ΒΕΘ στην επιστολή του τονίζει πως έχει γίνει κοινωνός της απόγνωσης μελών του αναφορικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους

Τη λήψη ειδικών, στοχευμένων μέτρων για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών και Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα.

Το ΒΕΘ στην επιστολή του τονίζει πως έχει γίνει κοινωνός της απόγνωσης μελών του αναφορικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και την αποφυγή του οριστικού τέλους της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

«Το κλείσιμο των επιχειρήσεων με κυβερνητική εντολή σαφώς επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις που το υφίστανται, παρ’ όλα τα μέτρα στήριξής τους, διότι οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν και όχι να στηρίζονται για να επιβιώσουν στον αναπνευστήρα. Δυστυχώς όμως η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν. Πώς είναι δυνατόν αλήθεια να λειτουργήσει μια επιχείρηση που προμηθεύει επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου όταν όλες έχουν κλείσει;» αναφέρει το ΒΕΘ αναγνωρίζοντας, όπως σημειώνει, ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Κατανοούμε ότι οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες. Πρέπει όμως να «επινοήσουμε» εκείνες τις λύσεις που θα επιτρέψουν την κοινωνία να περάσει αλώβητη στην αντίπερα όχθη. Κανείς να μην μείνει πίσω. Ειδικότερα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που τις περισσότερες φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να «εκμεταλλευτούν» τα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης προτείνουμε, ειδικά για εκείνες στοχευμένα, να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας τους. Μέτρα που θα στηρίζονται στην απλότητα και στην ειδική στόχευση. Θα πρέπει δηλαδή να προβλεφθούν ειδικά κονδύλια για τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, τα οποία να υλοποιούνται με πολύ απλές διαδικασίες και κυρίως να αφορούν επιδοτήσεις και όχι δάνεια, έστω και με ευνοϊκούς όρους».

«Η μετάθεση των υποχρεώσεων στο μέλλον καθιστά τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα ανασφαλείς και αδύναμες να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί σχέδιο για διαγραφή υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και όχι απλής αναστολής τους για την επόμενη χρονιά. Ενδεικτικό είναι το αίτημα πολλών επιχειρήσεων να ενταχθούν σε εκείνες που κλείνουν με κυβερνητική εντολή, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα όποια πλεονεκτήματα (επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού κ.α.) παρά να παραμείνουν σε λειτουργία κάτω από τις παρούσες συνθήκες» τονίζεται στην επιστολή.