Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
x

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ 275 ΕΥΡΩ - «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΑΛΛΕΣ 14 ΧΩΡΕΣ

Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας μετά το «όχι» της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν

Αποφασισμένες να μην αποδεχτούν τη μία από τις τρεις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, αυτή για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ, εμφανίστηκαν 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Έτσι, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, η οποία δεν κατέληξε σε αποφάσεις, οι 15 έβαλαν βέτο και έτσι θα συζητήσουν τα πάντα σε νέα σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι «15» πρότειναν να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν, καθώς θεωρούνται κατά βάση ικανοποιητικά έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν, την τρίτη πρόταση της Κομισιόν. Στις άλλες δύο προτάσεις υπάρχει συμφωνία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε από τους «15» μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία περιορίστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της προεδρίας, χωρίς να απαιτήσουν την υιοθέτηση των τριών κειμένων ως πακέτο στις 13/12.

Θετική στην προσέγγιση της προεδρίας είναι η Κύπρος, ενώ η Λετονία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δεχθεί ότι επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των δύο προτάσεων της Κομισιόν χωρίς να υποστηρίξει υιοθέτησή τους.

Η Γερμανία αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για ταυτόχρονη υιοθέτηση τριών κειμένων σε νέο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα θεωρεί τα κείμενα των δύο κανονισμών ως σταθεροποιημένα και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη πάνω στο τρίτο κείμενο για το πλαφόν, ενόψει και του έκτακτο συμβουλίου.

Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μη υιοθέτηση των δύο πρώτων κανονισμών.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ