Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
x

ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ (ΦΩΤΟ)

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας σημειώνει πως ρασοφόρος μέσης ηλικίας, κρατώντας μία θρησκευτική εικόνα, έβαψε με σπρέι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος όπως και τον χώρο της Συναγωγής στη Λάρισα βεβήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας σε ανακοίνωσή της, «το απόγευμα της Πέμπτης 3/12/2020 στις 16:00′, ένας ρασοφόρος μέσης ηλικίας βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στη Λάρισα. Κρατώντας μπροστά στο σώμα του μια θρησκευτική εικόνα, σχημάτισε με μαύρο σπρέυ το σύμβολο της φράσης "Ιησούς Χριστός Νικά" Στη συνέχεια σχεδίασε 2 φορές ακόμα το ίδιο σύμβολο στον τοίχο του περίβολου της Συναγωγής, που βρίσκεται αυτή την εποχή σε στάδιο αναστήλωσης. Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές ενώ ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κατέθεσε μήνυση».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει «την ειδεχθή βεβήλωση, χθες, του εβραϊκού νεκροταφείου στη Λάρισα. Η αποτρόπαια αυτή πράξη προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και δεν συνάδει με τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας. Τέτοιες ενέργειες υπενθυμίζουν την ανάγκη εγρήγορσης για την προάσπιση των ηθικών αξιών μας έναντι του ρατσισμού, του μίσους και του φανατισμού» επισημαίνει.Στο περιστατικό αναφέρθηκε και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος: «Θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία αποπνέει ο νέος βανδαλισμός ιερών εβραϊκών χώρων στη Λάρισα, που έγινε στις 3.12.2020.

Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά σύμβολα, οι ιερόσυλοι αποτύπωσαν το αντιεβραϊκό τους μίσος στην εξωτερική πρόσοψη της Συναγωγής Λάρισας, καθώς και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, εκφράζοντας την απαξίωση τους για την ιερότητα των χώρων και καταπατώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός καταδικάζει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς  και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαραγαρίτη Σχοινά,  μόλις προ δύο ημερών: "Η Ευρώπη στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού.  Η εβραϊκή ζωή είναι και πάντα θα είναι τμήμα των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και του τρόπου ζωής μας".

Καμιά ανοχή στο φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στον αντισημιτισμό».

Πηγή φωτογραφιών: larissanet.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ