Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βγαίνουν εκτός κέντρου για να νοικιάσουν - Οι τιμές για αγορά και μίσθωση

Τάση μετατόπισης του ενδιαφέροντος σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης - Αναλυτικά στοιχεία ανά περιοχή

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον δήμο Θεσσαλονίκης το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI του Spitogatos.gr.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται σε Τούμπα (1.961 €/τ.μ.) και Βούλγαρη-Ντέπω-Μαρτίου (1.844 €/τ.μ.), ενώ ακολουθούν η Νεάπολη (960 €/τ.μ.), το Φάληρο-Ιπποκράτειο (1.719 €/τ.μ.) και η Θέρμη (1.732 €/τ.μ.).

Ενοικίαση ακινήτων: Ποιες περιοχές της χώρας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση

Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή σημειώθηκε στα Νότια (10,8 €/τ.μ.) και τα Βόρεια (10€/τ.μ.) προάστια Αθήνας, καθώς και στο κέντρο της πόλης (9€/τ.μ.).

Εν συνεχεία, μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφηκε σε περιοχές εκτός των κέντρων των μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα και συγκεκριμένα:

- Στον νομό Κιλκίς (11,6%),

- Στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (12,9%),

- Στο υπόλοιπο του νομού Αττικής (17,2%) και

- Στον νομό Χανίων (10,3%).

Ειδικά, στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται όμως μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας σε περιοχές εκτός κέντρου, των προαστίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο υπόλοιπο του νομού. Από τα παραπάνω προκύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία SPI, πως το κοινό ενδεχομένως παρουσιάζει μια τάση μετατόπισης του ενδιαφέροντος του σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου, γεγονός που είχε εντοπιστεί από την αρχή της χρονιάς και στο τρίτο τρίμηνο φαίνεται να παγιώνεται. Ειδικότερα, σε επίπεδο ενοικίασης, οι περιοχές που ξεχωρίζουν βρίσκονται εκτός κέντρου της πόλης, καθώς και στο υπόλοιπο του νομού, όπως ο Λαγκαδάς (18,45%) και η Νεάπολη (13,5%).






Οι πιο οικονομικές περιοχές της χώρας για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Τόσο σε επίπεδο πώλησης όσο και ενοικίασης, χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή εντοπίζεται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Μακεδονία, όπως οι νομοί Καστοριάς (701 €/τ.μ.), Κοζάνης (667 €/τ.μ.), Κιλκίς (664 €/τ.μ.) και Φλώρινας (577 €/τ.μ.) για αγορά κατοικίας και οι νομοί Καστοριάς (4,46 €/τ.μ.), Ημαθίας (4,4 €/τ.μ.), Κιλκίς (3,67 €/τ.μ.) και το υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (3,76 €/τ.μ.) για ενοικίαση κατοικίας.

Πωλήσεις ακινήτων: Ποιες περιοχές της χώρας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση

Επιπροσθέτως, το γ’ τρίμηνο του 2022 υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα Νότια (3.167 €/τ.μ.) και Βόρεια (2.628 €/τ.μ.) προάστια της Αθήνας και τις Κυκλάδες (2.963 €/τ.μ.), περιοχές που ήδη από το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς είχαν εντοπιστεί ψηλά στις αναζητήσεις του αγοραστικού κοινού από χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, ανοδική τάση της μέσης ζητούμενης τιμής στην πώληση κατοικίας σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στον Πειραιά (13,4%) ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην Χαλκιδική (12%) και τις Σποράδες (11,5%), μετά από μια χρονιά με ρεκόρ επισκεπτών από το εξωτερικό.

«Tα στοιχεία του 3ου τριμήνου επιβεβαιώνουν τη σταθερά ανοδική πορεία της αγοράς το 2022, έχοντας ορμή και από μία πολύ καλή τουριστική σεζόν για τη χώρα. Πρακτικά, φαίνεται ότι η περίοδος της πανδημίας έχει περάσει, η αγορά έχει αναταχθεί, οι ξένοι επενδυτές έχουν επιστρέψει με ενδιαφέρον στα ελληνικά ακίνητα και η Αθηναϊκή Ριβιέρα και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για όλες τις εξελίξεις» ανέφερε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.