Skip to main content

Βγήκαν από τα αζήτητα τα... οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη

Αναθερμαίνεται σιγά σιγά η ζήτηση για οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη. Τσίμπησαν οι τιμές τους. Πού εντοπίζονται και σε ποιες τιμές πωλούνται.

Σιγά – σιγά, αλλά με σταθερά ανοδική πορεία επανέρχεται στη μνήμη των επενδυτών το ρητό "κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη". Είναι χαρακτηριστικό πως με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης τα οικόπεδα, που για δεκαετίες αποτελούσαν το δυνατό χαρτί της κτηματαγοράς, βρέθηκαν στα αζήτητα.

Όπως λένε γνώστες της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης, η ζήτηση για οικόπεδα αναθερμαίνεται συνεχώς με αποτέλεσμα η τιμή του τμ στον δήμο Θεσσαλονίκης να καταγράψει αύξηση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους περίπου 5,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Η οικοδομική δραστηριότητα έστω και δειλά ενισχύεται, ενώ οι όποιες οικοδομές ξεκινούν μοιάζουν να αποπερατώνονται ταχύτατα, θυμίζοντας παλιές εποχές. Χαρακτηριστική περίπτωση οικοδομής σε ένα από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης που μέσα σε διάστημα ενός μήνα ανέβηκαν τουλάχιστον οι δύο πρώτοι όροφοί της. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Οι τιμές – οι περιοχές

Πληθώρα οικοπέδων και ευρεία γκάμα τιμών μπορούν να ανακαλύψουν  οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στον δήμο της Θεσσαλονίκης. Η τιμή καθορίζεται ανάλογα με το πώς αποτιμά ο ιδιοκτήτης το οικόπεδο του, το μέγεθος του και προπάντων την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Κάνοντας μια αναζήτηση σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν οικόπεδα μεταξύ άλλων στην Άνω Πόλη, στην Τούμπα, στην Αγίου Δημητρίου, στη Χαριλάου, στην περιοχή της Ανάληψης, στην περιοχή του Fix, στη Βούλγαρη, στην Ξηροκρήνη, στην περιοχή του Βαρδάρη, στις 40 Εκκλησιές αλλά και στα Λαδάδικα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα οικόπεδα εντοπίζονται στην Άνω Πόλη.    

Οι τιμές των οκοπέδων ποικίλουν από 40.000 ευρώ και μπορεί να σκαρφαλώσουν και πολύ υψηλότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοπέδου 950 τμ, στην ευρύτερη περιοχή της Χαριλάου, που αποτιμάται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Στα 6,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται η τιμή οικοπέδου 3.330 τμ, που βρίσκεται, όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία, στην περιοχή του Βαρδαρίου, πλησίον του Μουσείου Ολοκαυτώματος αλλά και εκπτωτικού εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης.

Οικόπεδο 180 τμ στην Άνω Πόλη, πωλείται προς 120.000 ευρώ, ενώ οικόπεδο 200 τμ πάλι στην ίδια περιοχή διατίθεται προς 300.000 ευρώ.  

Προς 50.000 ευρώ πωλείται οικόπεδο εμβαδού 130 τμ στην Τούμπα, ενώ στα Λαδάδικα οικόπεδο 73 τμ πωλείται προς 100.000.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων διαθέτουν και οικοδομική άδεια, γεγονός, για το οποίο μέσω των σχετικών καταχωρήσεων, ενημερώνουν τους εν δυνάμει επενδυτές.  

Γιατί αυξήθηκε η ζήτηση

Πρόκριμα για την αύξηση της ζήτησης για οικόπεδα, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, είναι η αλλαγή της αναλογίας κόστους κατασκευής προς αξία οικοπέδου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το κατασκευαστικό κόστος ξεπερνούσε το τίμημα για την απόκτηση μίας έκτασης, με αποτέλεσμα η ανέγερση να μοιάζει ασύμφορη.

H αύξηση των τιμών των ακινήτων λόγω της σημαντικής ζήτησης από αλλοδαπούς επενδυτές, σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των ενοικίων, έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον και για τα οικόπεδα. Υψηλά στη ζήτηση βρίσκονται αδιάθετες εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή όχι μόνο κατοικίας, αλλά και ξενοδοχείων και κτηρίων Airbnb, καθώς το λεγόμενο country risk, που είχε κορυφωθεί λόγω της πιθανότητας για έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε., δεν υφίσταται πλέον.  

Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά οικοπέδων και κατ΄επέκταση η οικοδομική δραστηριότητα εκτιμάται πως θα αναθερμανθεί, σημαντικά μετά την ισχύ της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές. Το μέτρο, αναμένεται να δώσει ώθηση στην κτηματαγορά καθώς ο ΦΠΑ 24% αποτελούσε αντικίνητρο τόσο για τους εγχώριους, όσο και τους ξένους επενδυτές.