Skip to main content

Αποκαλύφθηκε η πλατεία Δημοκρατίας - Το άγαλμα και το σημείο 0 (φωτο)

Το ζητούμενο, πλέον, μετά την απομάκρυνση των λαμαρίνων του Μετρό είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής πλατείας.

Αποκαλύφθηκε μετά από 13 χρόνια και πάλι η ιστορική πλατεία Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο ύψος του Βαρδάρη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την απομάκρυνση των λαμαρινών που είχαν τοποθετηθεί για τις ανάγκες του εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μετά την απομάκρυνσή των μεταλλικών προπετασμάτων «αποκαλύφθηκε» και πάλι η μαρμάρινη πλάκα με το... σημείο «0» της Θεσσαλονίκης, αν και βανδαλισμένη από κάποιους ασυνείδητους. Πρόκειται για το μέρος που ορίζεται ως ακριβές κέντρο της πόλης και αποτελεί σημείο εκκίνησης για την Αρχή Χιλιομέτρησης Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Το ζητούμενο, πλέον, μετά την απομάκρυνση των λαμαρίνων είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη της πλατείας, όπου το άγαλμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου και η μαρμάρινη πλάκα με το σημείο 0 προβάλλουν μέσα στις λάσπες από τις τελευταίες βροχές και τα σκουπίδια. 

Η πλατεία Δημοκρατίας (ή πλατεία Βαρδαρίου/Αξιού/Μεταξά...)

Η πλατεία Δημοκρατίας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά ακόμα και προπολεμικά, πριν από τις διανοίξεις των δρόμων, ήταν το κέντρο εμπορικών, ψυχαγωγικών και... ερωτικών δραστηριοτήτων, ενώ στην αρχή της οδού Μοναστηριού βρίσκονταν πολλά χάνια που κατεδαφίστηκαν μετά το 1960. Σήμερα η πλατεία δεν διατηρεί κανένα ίχνος από το παρελθόν της.

Στη μέση της πλατείας, που κατά καιρούς έχει αλλάξει πολλά ονόματα (Αξιού, Μεταξά, Βαρδαρίου, Δημοκρατίας) βρισκόταν η σημαντικότερη δυτική είσοδος στα δυτικά τείχη της πόλης, η Χρυσή Πύλη της Εγνατίας οδού, που διατηρήθηκε ως τον 19ο αιώνα.

Το... περιφερόμενο άγαλμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου

Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου, που τον αναπαριστά ως αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους. Στο πλάι του βάθρου έχουν χαραχθεί τα εξής: «ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ – ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΡΙΜΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ ΕΣΤΗΣΕΝ».

Για να καταλήξει στη συγκεκριμένη πλατεία ο ανδριάντας του, χρειάστηκε να μετακινηθεί δις από την πρώτη εγκατάστασή του, τη δεκαετία του 1930, στο πάρκο της ΧΑΝΘ.

Στο τέλος της δεκαετίας του '50, η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε τη μεταφορά του στην πλατεία Δημοκρατίας, τότε «πλατεία Βαρδαρίου». Ωστόσο, η τοποθέτησή του στο μέσον της -σημερινής- οδού Εγνατίας δυσχέραινε την κυκλοφορία των οχημάτων όταν ο δρόμος μετετράπη σε διπλής κατεύθυνσης.

Έτσι, αποφασίστηκε η νέα (και τελευταία) μετεγκατάσταση του ανδριάντα στο πλάι της Εγνατίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από τη λυκειακή εργασία του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης «Ιστορικές πλατείες της Θεσσαλονίκης: Ένα ταξίδι στον πολιτισμό του χθες και του σήμερα»

Πηγή φωτογραφιών: Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης/Facebook