Skip to main content

BΙΚΕΑΖΥ: Τα πρώτα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα ήρθαν στη Θεσσαλονίκη

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα bikeazy.gr ξεκλειδώνουν από το smartphone και μπορείς να τα πάρεις και να τα αφήσεις σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Τα bikeazy.gr, τα πρώτα κοινόχρηστα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία μπορείς να τα πάρεις και να τα αφήσεις σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης κυκλοφορούν από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα της εταιρείας bikeazy.gr είναι αυτόνομα, έχουν σύστημα GPS και GPRS, ξεκλειδώνουν από το smartphone του χρήστη μέσω εφαρμογής και το σημαντικότερο βρίσκονται παντού στην πόλη καθώς λόγω του συστήματος εντοπισμού δεν απαιτείται η φύλαξη τους σε κάποιο σταθμό.

Ο χρήστης μέσω της εφαρμογής easymov (για googleplay και για appstore) μπορεί να βρεί το κοντινότερο διαθέσιμο ποδήλατο, να το μισθώσει πληρώνοντας μέσω πιστωτικής κάρτας ή paypal και σκανάροντας τον κωδικό QR να το ξεκλειδώσει. Στη συνέχεια να το αφήσει όπου τον εξυπηρετεί στη Θεσσαλονίκη και να το κλειδώσει χειροκίνητα.

Τα ποδήλατα έχουν χρέωση ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 30 χλμ/ώρα και έχουν αυτονομία για περίπου 80 χιλιόμετρα. Εξάλλου, ο χρήστης δεν είναι αναγκασμένος να φορτίζει τη μπαταρία καθώς η bikeazy.gr διαθέτει σύστημα ανταλλαγής μπαταριών όταν εξαντλούνται με φορτισμένες.

Σε πρώτη φάση κυκλοφορούν πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη 50 bikeazy, ενώ από τα μέσα Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμα σε διάφορα σημεία της πόλης 300 ηλεκτρικά ποδήλατα.

Στόχος η καθιέρωση σε εναλλακτικό μέσο μετακίνησης

Η εταιρεία bikeazy.gr αποτελεί μία σύμπραξη δύο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης: της Thessbike  που από το 2013 λειτουργεί το κοινόχρηστο σύστημα ποδηλάτων i-bike στον δήμο Θεσσαλονίκης και είναι ο operator και της brainbox, που εγκαινίασε το sharing στην Ελλάδα και η οποία δίνει την τεχνολογία.  Όπως τονίζει στη Voria.gr ο διευθυντής ανάπτυξης της brainbox, Δημήτρης Δημητριάδης, στόχος είναι η καθιέρωση των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης για τους Θεσσαλονικείς. Στο πλαίσιο αυτό, η bikeazy.gr συμμετέχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και του τμήματος Συγκοινωνιολόγων του ΑΠΘ, προκειμένου μέσα από τα δεδομένα που θα προκύψουν από την κίνηση των ηλεκτρικών ποδηλάτων να σχεδιαστούν οι νέοι ποδηλατόδρομοι ή να διορθωθούν οι υφιστάμενοι.

«Σήμερα το ποσοστό των ανθρώπων που μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη με ποδήλατο είναι μόλις 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ. Κοινός στόχος μας είναι αυτό το ποσοστό να φθάσει το 2%. Θέλουμε όσοι μετακινούνται προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης να αφήνουν το αυτοκίνητο εκτός κέντρου και να κυκλοφορούν με τα bikeazy.gr», αναφέρει ο κ.Δημητριάδης και προσθέτει ότι ανάλογα με την επιτυχία του συστήματος ο αριθμός των ποδηλάτων μπορεί να φθάσει εν ευθέτω χρόνω και τα 1.000.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον διευθύνοντα της Thessbike, Απόστολο Συμεωνίδη, συμβάλλει καθοριστικά η ελευθερία που προσφέρει το σύστημα της bikeazy.gr με τα ποδήλατα να βρίσκονται διαθέσιμα σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. «Η Thessbike με 20.000 συνδρομητές, οκτώ σταθμούς και 200 ποδήλατα έχει δημιουργήσει μία κουλτούρα μετακινήσεων με κοινόχρηστα ποδήλατα. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι το σύστημα των σταθμών είναι δεσμευτικό για τον χρήστη. Αυτό έρχεται να αλλάξει με τα bikeazy.gr», σημειώνει ο κ.Συμεωνίδης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος ότι ο χρήστης δεν ασχολείται καθόλου με τη φόρτιση του ποδηλάτου. «Μέσω του συστήματος που έχουμε αναπτύξει ελέγχουμε σε ποια ποδήλατα πέφτει η μπαταρία κάτω από το 20% και σε οποιοδήποτε σημείο σπεύδουμε με ένα μηχανάκι και αλλάζουμε τη μπαταρία με μία νέα», εξηγεί.

Ποιες είναι οι χρεώσεις

Με στόχο την προώθηση των bikeazy.gr ως μέσο μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται σε 14,9 ευρώ και η ετήσια σε 89 ευρώ με τη χρέωση κάθε 15 λεπτά να είναι 0,5 ευρώ.

Για τους περιστασιακούς χρήστες η χρέωση τα πρώτα 15 λεπτά είναι 1 ευρώ και για τα κάθε επόμενα 15 λεπτά 1,5 ευρώ.

Για τους επισκέπτες της πόλης θα υπάρχει και η δυνατότητα αγορά κάρτας για μία ημέρα(19,90 ευρώ), τρεις ημέρες(29,90 ευρώ) και πέντε ημέρες(39,90 ευρώ). Για τη διάθεση των καρτών η εταιρεία θα προχωρήσει σε συνεργασία με ξενοδοχεία της πόλης.