Skip to main content

Βίλα Πετρίδη: Το εξεταστήριο COVID φεύγει - Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα έρχεται;

Τι προβλέπει η διαδικασία για τη στέγαση του ιδρύματος στο ιστορικό κτήριο της οδού Αναγεννήσεως – Σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τον δρόμο για τη στέγαση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Βίλα Πετρίδη ανοίγει η ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης για μεταφορά του εξεταστηρίου COVID, το οποίο λειτουργούσε στον χώρο από τις αρχές Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Η σχετική ανακοίνωση ήρθε μόλις τρεις μέρες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανάκληση της παραχώρησης του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου της οδού Αναγεννήσεως στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου, δείχνοντας την πρόθεση της δημοτικής αρχής να επισπεύσει τη διαδικασία στέγασης του ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η διαδικασία προβλέπει για το επόμενο διάστημα αποστολή του θέματος της παραχώρησης του κτηρίου καταρχάς στο συμβούλιο της 2ης δημοτικής κοινότητας για γνωμοδότηση και εν συνεχεία στο δημοτικό συμβούλιο για οριστική έγκριση. Εφόσον το σώμα αποφασίσει θετικά, ο χρόνος εγκατάστασης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας επαφίεται στην ετοιμότητά του να αξιοποιήσει την παραχώρηση. Κι αυτό γιατί, παρότι η ελληνογερμανική συμφωνία για την ίδρυσή του έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, το ίδρυμα δεν έχει ακόμα φορολογική υπόσταση.

Έντονες αντιδράσεις

Ωστόσο, ο δρόμος για τη φιλοξενία του ιδρύματος στη Βίλα Πετρίδη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς σχεδόν το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης διαφωνεί είτε με καθαυτή την παραχώρηση είτε με την αφαίρεση ενός χώρου πολιτισμού από την -κατά γενική ομολογία- υποβαθμισμένη 2η δημοτική κοινότητα.

Οι διαφωνίες αυτές εκφράστηκαν με εμφατικό τρόπο στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά το οποίο συζητήθηκε το αίτημα του Κέντρου Πολιτισμού για άρση της παραχώρησης του κτηρίου, η οποία έληγε στις 28 Μαρτίου 2022, με το αιτιολογικό πως «υπάρχει αδιαμφισβήτητη αδυναμία πραγματοποίησης εκδηλώσεων, εξαιτίας των πρωτόγνωρων καταστάσεων της πανδημίας COVID-19 που επικρατούν στη χώρα».

Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για τον μοναδικό χώρο πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Έλλη Χρυσίδου, η οποία σημείωσε ότι η 2η κοινότητα στερείται παντελώς χώρων πολιτισμού μετά και την παραχώρηση των πρώην δημοτικών σφαγείων στη CISCO και πως οι εκδηλώσεις που διοργάνωνε το Κέντρο Πολιτισμού προσέλκυαν πολύ κόσμο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, υποστήριξε ότι η επίκληση της πανδημίας για την παραχώρηση είναι «φτηνή δικαιολογία» και πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί την παραχώρηση του κτηρίου σε ένα τέτοιο ίδρυμα.

Για πλήρη αποτυχία της διοίκησης να αξιοποιήσει το κτήριο – κόσμημα, για την αποκατάσταση του οποίου ο δήμος ξόδεψε εκατομμύρια έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Ανδρέας Κουράκης.

Το ζήτημα της παραχώρησης του χώρου στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε τις προθέσεις της. «Η συζήτηση για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας έδωσε την ευκαιρία σε πρεσβευτές, υπουργούς και τον Πρόεδρο της Γερμανίας να αρνηθούν για μια ακόμα φορά τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στη κατοχή», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση. Μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, είπε πως «ο δήμαρχος και ο δήμος γράφουν μία ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της πόλης».

Την εκτίμηση ότι το ίδρυμα συγκροτείται «για να διασκεδάσει τις γερμανικές ενοχές» εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, ο οποίος μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας το καλοκαίρι υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΗΘ.

Αντίθετος είχε δηλώσει με επιστολή του και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννης Νασιούλας, ο οποίος είχε αντιπροτείνει τη λειτουργία στον χώρο Μουσείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τα Εγκλήματα Πολέμου και Κατοχής των Γερμανών εις βάρος των Ελλήνων και της Ανθρωπότητας.

Έτσι, με δεδομένη την αντίθεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και τις δύσκολες για τη διοικούσα παράταξη ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο δημοτικό συμβούλιο μετά τις καρατομήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις των συμβούλων Δρόσου Τσαβλή, Δήμητρας Ακριτίδου και Ιωάννας Σπανού (οι οποίοι σημειωτέον καταψήφισαν το επίμαχο θέμα), είναι αβέβαιο εάν εγκριθεί η παραχώρηση από το σώμα.

Τι απαντά η διοίκηση

Απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν εθνικά και τοπικά επιζήμια τη λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι «η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, η τιμή προς τους αγώνες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της Εθνικής Αντίστασης προφανώς και δεν κινδυνεύουν από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών στον 21ο αιώνα».

Όπως είπε, η διακρατική συμφωνία αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας και συνεργιών σε ζητήματα νεολαίας, γεγονός που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους νέους της πόλης, ενώ δεν θα αποδυναμώσει, αλλά θα ενισχύσει τη μνήμη και την ιστορία. Και πρόσθεσε πως «το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα δεν αποτελεί απάντηση στην ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που απορρέει από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα τη γερμανική κατοχή, και συμφωνείται ότι οι αντίστοιχες νομικές θέσεις των δύο μερών στην παρούσα συμφωνία παραμένουν άθικτες».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Νεολαίας και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος υπέγραψε την αίτηση άρσης της παραχώρησης στο Κέντρο Πολιτισμού ως τότε πρόεδρος, επισήμανε ότι είναι αδύνατη η πραγματοποίηση εκδηλώσεων στους χώρους του κτηρίου το διάστημα αυτό και με δεδομένο ότι δεν γίνονται μαθήματα και υπάρχει αδυναμία είσπραξης διδάκτρων έπρεπε να περικοπούν λειτουργικά έξοδα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κτήριο έχει στατικά προβλήματα, οπότε δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκδηλώσεις με περισσότερα από 30 άτομα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με την Κάζα Μπιάνκα για φιλοξενία εκδηλώσεων του κέντρου στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του επίσης διατηρητέου κτηρίου, ενώ στη Βίλα Πετρίδη θα μπορούν να διοργανωθούν δράσεις από κοινού με όποιον φορέα φιλοξενηθεί σε αυτήν.

Με παρέμβασή του στη Voria.gr, εξάλλου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, υπογραμμίζει ότι στόχος της διοίκησης του δήμου είναι η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η αξιοποίηση του κτηρίου, η επαρκής συντήρησή του και η ικανοποίηση ποικίλων αναγκών.