Skip to main content

Βήμα υπεράσπισης του Δημόσιου Χώρου το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΤΕΕ/ΤΚΜ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η συζήτηση για τα δημόσια μέρη μίας πόλης, μέσα από την ανάπτυξη και την ανταλλαγή ιδεών και επιστημονικών θέσεων.

Με τη φιλοδοξία να ενεργοποιήσει κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά απέναντι στον διαρκή κίνδυνο κατάληψης του Δημόσιου Χώρου, οδηγώντας σε πρακτικές ανάκτησης και βελτίωσης των υποβαθμισμένων αστικών τοπίων της Ελλάδας, αρχίζει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα «Δημόσιος Χώρος +», στις 9:00 το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» της Αποθήκης Δ΄ του Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2019 στις αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα» της Αποθήκης Δ΄, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΜΕΔΕ και με την συμμετοχή 100 εισηγητών, επιχειρώντας μια πλήρη καταγραφή της παρούσας κατάστασης και προβολή της μελλοντικής εξέλιξης του αστικού τοπίου στην Ελλάδα, φέρνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη συζήτηση για τα δημόσια μέρη μίας πόλης, μέσα από την ανάπτυξη και την ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων, επιστημονικών θέσεων και ερευνών, υπό το πρίσμα, μάλιστα, των σημαντικών και πολυποίκιλων μετασχηματισμών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα της διογκούμενης αστυφιλίας, της ερήμωσης της υπαίθρου, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, της μαζικοποίησης του τουρισμού και της έντασης των μεταφορών και της τηλεπικοινωνίας, ο ρόλος της πόλης έχει ανάγκη από επαναπροσδιορισμό, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Το νέο πρόσωπο της πόλης ορίζεται μέσα από θέματα κατοχύρωσης του δημόσιου χώρου, εξασφάλισης ποιότητας διαβίωσης μέσα στον αστικό ιστό, αλλά και στην περιφέρεια δεδομένου ότι πλέον τα όρια μίας πόλης είναι ασαφή και συνεχώς μεταβαλλόμενα.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι οι:

Αλέξανδρος Τζώνης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα "Οι περιπέτειες του Δημόσιου Χώρου", την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 10:00.

Liane Lefaivre, Ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών Βιέννης, που θα αναπτύξει το θέμα "η Πόλη και το Παιδί", την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 12:00.

Martin Knuijt, ιδρυτικό στέλεχος στο αρχιτεκτονικό γραφείο OKRA STUDIO, με θέμα "Green Cities of Tomorrow",  το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 12:30.

Στο site του συνεδρίου http://publicspace2019.gr/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν περαιτέρω ενημέρωση για άλλα στοιχεία της διοργάνωσης, το  πρόγραμμα, τις θεματικές ενότητες και τις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η Έκθεση Βραβευμένων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 30 Μαρτίου μετά τη λήξη του συνεδρίου, στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας.