Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βήμα βήμα η υπόθεση με τους εμβολιασμούς στον Άγιο Παντελεήμονα

Για ποιο λόγο ενώ οι εκτός λίστας εμβολιασμοί έγιναν στα τέλη Γενάρη, η πολιτική θύελλα ξέσπασε στο τέλος Φεβρουαρίου; Όλο το ρεπορτάζ στη Voria.gr

Οι κλασικές παρενέργειες από έναν εμβολιασμό εκδηλώνονται συνήθως λίγα λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Οι πολιτικές παρενέργειες ωστόσο, στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος μήνας για να εμφανιστούν. Μεγαλύτερο, δηλαδή και από το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer με το οποίο εμβολιάστηκαν τρόφιμοι και εργαζόμενοι στη δομή «Άγιος Παντελεήμονας», αλλά και αντιδήμαρχος καθώς και συγγενείς του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Για ποιο λόγο όμως, ενώ οι εκτός λίστας εμβολιασμοί έγιναν στα τέλη Γενάρη, η πολιτική θύελλα ξέσπασε στο τέλος Φεβρουαρίου; Από το ρεπορτάζ που έκανε η Voria.gr προκύπτει ότι η υπόθεση έχει ως εξής:


- Στις 25 Ιανουαρίου κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ μετέβη στον «Άγιο Παντελεήμονα» προκειμένου να κάνει τους εμβολιασμούς σε εργαζόμενους και τρόφιμους του ιδρύματος. Η σχετική λίστα στην οποία ήταν εγγεγραμμένα περίπου διακόσια άτομα, είχε καταρτιστεί περίπου έναν μήνα πριν και όλοι είχαν λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Ο αριθμός των εμβολίων ήταν ίσος με τον αριθμό των υποψηφίων προς εμβολιασμό. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιοι δεν προσέρχονται, άλλοι επειδή το μετάνιωσαν, άλλοι επειδή κάτι τους συνέβη την τελευταία στιγμή. Έτσι, κάποια από τα εμβόλια, συνολικά δέκα επτά, έμειναν αδιάθετα.

Στις περιπτώσεις όπου οι εμβολιασμοί γίνονται σε οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) υπάρχει έτοιμος εφεδρικός κατάλογος υποψηφίων προς εμβολιασμό (σώματα ασφαλείας, ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ.) από τον οποίο καλούνται πολίτες προκειμένου να κάνουν τα αδιάθετα εμβόλια. Στις περιπτώσεις, όμως, των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, τέτοιος εφεδρικός κατάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει. Έτσι, τα αδιάθετα εμβόλια διατίθενται σε όποιον τυχαίνει να βρίσκεται στον χώρο όπου γίνονται οι εμβολιασμοί ή σε όσους ειδοποιούνται εκείνη την ώρα από συγγενείς και φίλους τους οι οποίοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν αδιάθετα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, στο σημείο 52, στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τα εμβολιαστικά κέντρα το οποίο εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρεται ότι «οποιοδήποτε εναπομείναν εμβόλιο σε ανοιχτά φιαλίδια πολλαπλών δόσεων απορρίπτεται με τον συνιστώμενο τρόπο. Προκειμένου να μην απορριφθούν δόσεις να υπάρχει η δυνατότητα διάθεσής τους σε άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν ανεξάρτητα από τη σειρά προτεραιότητας».

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του «Άγιο Παντελεήμονα» όπως και στο άλλο αντίστοιχο ίδρυμα, τον «Άγιο Δημήτριο». Με τον τρόπο αυτόν εμβολιάστηκαν εκτός λίστας η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, την οποία ειδοποίησε η κόρη της η οποία εργάζεται στον «Άγιο Παντελεήμονα», αλλά και δύο συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δρόσου Τσαβλή (η μητέρα του 78 ετών και ο αδελφός του 48) ο οποίος, ως γιατρός του ιδρύματος, βρισκόταν εκεί την ώρα των εμβολιασμών και ειδοποίησε τους δικούς του. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, πέντε από τα αδιάθετα εμβόλια τελικά καταστράφηκαν.

- Λίγες μέρες αργότερα, κάποιοι εργαζόμενοι από αυτές τις κλειστές δομές, αλλά και γονείς καθώς και ανάδοχοι γονείς παιδιών ΑμεΑ από άλλες ανοιχτές δομές, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κάνουν κι αυτοί το πρώτο εμβόλιο, παρότι, αρκετοί εξ αυτών, αρχικά ήταν επιφυλακτικοί. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 31 Ιανουαρίου συντάχθηκε ένας νέος κατάλογος υποψηφίων προς εμβολιασμό από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Νάκου ο οποίος εστάλη στον ΕΟΔΥ. Προτάθηκε δε, οι εμβολιασμοί να γίνουν την ίδια μέρα που θα πήγαινε εκ νέου το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους είχαν εμβολιαστεί στο τέλος Γενάρη.

- Όμως, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα εξ αιτίας των δύο διαφορετικών γραμμών εμβολιασμού την ίδια μέρα, ο ΕΟΔΥ πρότεινε οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης για όσους ήταν στη νέα συμπληρωματική λίστα (περίπου πενήντα άτομα) να γίνουν σε άλλη ημερομηνία. Κατόπιν αυτού, οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι μητέρες των παιδιών ΑμεΑ, που είχαν λάβει (στις 6 Φεβρουαρίου) ειδοποίηση ότι θα γίνει εμβολιασμός στις 16 του μήνα, έλαβαν νέο μήνυμα (στις 9 Φεβρουαρίου) ότι ο αρχικός σχεδιασμός για τις 16 Φεβρουαρίου δεν ισχύει και πως θα υπάρξει νέα ειδοποίηση.

- Στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα του δεύτερου εμβολιασμού, κάποιοι εξ αυτών βρέθηκαν στο δεύτερο εκ των ιδρυμάτων, στον «Άγιο Δημήτριο» και είδαν να εμβολιάζονται άτομα τα οποία δεν είχαν σχέση με το ίδρυμα. Οι εμβολιασμοί εκείνοι αφορούσαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και όχι την πρώτη δόση κάποιων νέων εμβολιασμών, όπως υπέθεσαν ορισμένοι. Κατόπιν αυτού έγιναν οι σχετικές καταγγελίες για παράκαμψη όσων είχαν δηλωθεί στη δεύτερη συμπληρωματική λίστα και το θέμα πήρε τις γνωστές διαστάσεις, με την υπόθεση να ερευνάται πλέον από την αρμόδια Εισαγγελία.