Skip to main content

Βήματα προόδου από Ελλάδα - Τουρκία - Ευρώπη ζητεί ο Αβραμόπουλος

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ανάγκη να γίνουν βήματα προόδου από τουρκικής, ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς για να εφαρμοστεί πλήρως η πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό υπογράμμισε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι βασικός εταίρος και η Ε.Ε. είναι εταίρος της Τουρκίας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, σκοπός μας είναι να αντικαταστήσουμε τις ανοργάνωτες, χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές με οργανωμένες, ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, σήμερα, περίπου 70 άτομα που χρήζουν προστασίας θα επανεγκατασταθούν άμεσα και με ασφάλεια από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Παράλληλα, το πρωί, 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία με φεριμπότ. «Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, ή οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. Ταυτόχρονα ,διασφαλίζουμε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: δεν θα υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών για τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος, που με ικανοποίηση διαπιστώνω τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας που σήμερα διαμορφώνεται. Βέβαια, δεν είμαστε ακόμη εκεί που πρέπει. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα – που είναι οι κύριες υπεύθυνες για την εφαρμογή της συμφωνίας – έχουν ακόμη να κάνουν πολλά, και η Επιτροπή μαζί με τους οργανισμούς της ΕΕ είναι εκεί για να τις υποστηρίζουν», υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό βήμα το ότι η Τουρκία έχει περάσει την νομοθεσία για να διασφαλιστεί η προστασία των Σύριων. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, έχει συζητήσει με τις τουρκικές αρχές για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου για τους μη-Σύριους που επιστρέφουν και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για προστασία.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη η Τουρκία να ανταποκριθεί σε μια σειρά από εκκρεμείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση θεώρησης εισόδου (βίζα) μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η πρόοδος αυτή πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Συγχρόνως, απευθύνε έκκληση προς όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. να στείλουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται η Ελλάδα, επειδή πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά σε επιχειρησιακό επίπεδο. «Είμαι σε άμεση επαφή με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Γκράντι για να διασφαλίσουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία εμπλέκεται σε όλες τις διαδικασίες υποδοχής», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ασφάλειας, όπως εξήγησε, η Ε.Ε. και η Τουρκία αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή: αυτή της τρομοκρατίας.