Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021
x

ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΚΟΥΚΚΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (VID)

Οι παράξενοι σχηματισμοί στον ουρανό ήταν το τμήμα των δορυφόρων του πρότζεκτ Starlink από την εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX.

Ιπτάμενα, κατάφωτα αντικείμενα, σαν κουκκίδες, διήλθαν απόψε από τον νυχτερινό ουρανό της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Κοζάνης αφήνοντας άφωνους όσους πρόλαβαν να αντιληφθούν το σύντομο πέρασμά τους. Το φαινόμενο έγινε ορατό και στον Βόλο.

Δεν πρόκειται ούτε για... εξωγήινη μορφή ζωής ούτε για συνωμοσία: αυτοί οι παράξενοι φωτεινοί σχηματισμοί στον ουρανό αποτελούσαν το τμήμα των δορυφόρων του πρότζεκτ Starlink από την εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά για την παροχή γρήγορου, δορυφορικού Ίντερνετ, μέσω του συστήματος Starlink.

Δείτε τα βίντεο στα οποία διακρίνονται μικρές τελίτσες που διαμορφώνουν τον σχηματισμό αυτόν:

Σύμφωνα με το techgear.gr, οι δορυφόροι αυτοί παραμένουν σε τροχιά σε ύψος μόλις 1600km και ο καθένας τροφοδοτείται από μόλις ένα ηλιακό panel. Όλοι μαζί σχηματίζουν αυτό το δίκτυο που θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα έως 1Gbps και με μέγιστη καθυστέρηση μόλις 25ms, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το σχέδιο του επιχειρηματία για να καλύψει όλη τη Γη με πρόσβαση στο Internet έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, αφού αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι υποστηρίζουν ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορούν να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία, αντανακλάντως με τους ηλιακούς συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάτι που τους κάνει ορατούς με γυμνό μάτι, σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς.

"Λαμβάνουμε ορισμένα βασικά βήματα για τη μείωση της φωτεινότητας των δορυφόρων. Θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο αισθητή η παρουσία τους κατά τη διάρκεια της αύξησης της τροχιάς αλλάζοντας τη γωνία του ηλιακού πλαισίου, ενώ σε όλους τους δορυφόρους θα μπουν σκίαστρα, ξεκινώντας από την παρτίδα εκτόξευσης 9", είχε απαντήσει ο επιχειρηματίας μέσω Twitter.

Πηγή φωτογραφίας: Συμβαίνει Τώρα στη Χαλκιδική/Facebook
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ