Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΜΕΤΡΟ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μία 3D περιήγηση στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από το πώς θα είναι ολοκληρωμένος ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, στη βάση της αρχιτεκτονικής μελέτης που εκπονήθηκε μετά την απόφαση για απόσπαση, επανατοποθέτηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος.

Στο 3D βίντεο, διάρκειας πέντε περίπου λεπτών, γίνεται μία εκτενής περιήγηση στα επίπεδα του σταθμού αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο που θα διαμορφωθεί, βάσει των μελετών, στο επίπεδο -1 και στο οποίο θα εκτίθενται οι αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.Υπενθυμίζεται πως ο σταθμός Βενιζέλου είναι ο τρίτος από τα βορειοδυτικά σταθμός του μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται να εξυπηρετεί 65.000 επιβάτες ημερησίως.

Συνολικά θα αποτελείται από 4 κύρια επίπεδα, στα οποία αναλυτικά θα υπάρχουν:

Επίπεδο Οδού (Επίπεδο 0)

Δύο ισοδύναμες προσβάσεις εκατέρωθεν της οδού Εγνατίας, οι οποίες κατασκευάζονται ως το επίπεδο -2, εξυπηρετώντας τον αρχαιολογικό χώρο και το επίπεδο διακίνησης επιβατών του μετρό. Μέρος των προσβάσεων θα παραμείνει ανοικτό με κάλυψη γυάλινων στεγάστρων, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή και φυσικός φωτισμός προς το επίπεδο -1 του αρχαιολογικού χώρου. Οι προσβάσεις θα διαθέτουν κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες ενώ η νότια θα διαθέτει και ανελκυστήρα.

Επίπεδο Θέασης Αρχαιοτήτων (Μεσοπάτωμα)

Το μεσοπάτωμα διαμορφώνεται στον χώρο των εισόδων στο ενδιάμεσο του ύψους μεταξύ της πλάκας οροφής του σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου και θα λειτουργεί ως χώρος έκθεσης ευρημάτων και εισαγωγή στον διδακτικό τομέα με βιτρίνες εκθεμάτων, οθόνες προβολής, επιφάνειες επεξηγηματικών κειμένων κτλ.  

Επίπεδο Αρχαιοτήτων (Επίπεδο -1)Στο επίπεδο αυτό που θα είναι προσβάσιμο από τις κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες των εισόδων καθώς και τον ανελκυστήρα, θα εκτίθενται οι ευρεθείσες αρχαιότητες σε άμεση γειτνίαση με τη διαδρομή των επιβατών του μετρό. Στη νότια πρόσβαση θα δίνεται και η δυνατότητα εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας την άμεση και βιωματική εμπειρία αυτού.

Στον χώρο και των δύο εισόδων σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται επανατοποθέτηση αρχαιολογικών ευρημάτων από την μελλοντική ανασκαφή σε συνέχεια του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου.

Επίπεδο Έκδοσης Εισιτηρίων – Κίνησης Επιβατών (Επίπεδο -2)

Στο επίπεδο αυτό που θα είναι τυπικό των σταθμών της Θεσσαλονίκης, καταλήγουν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας των προσβάσεων από το επίπεδο οδού και ξεκινούν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας προς την αποβάθρα. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις έκδοσης και επικύρωσης των εισιτηρίων, οι χώροι προσωπικού και μηχανολογικοί χώροι. Τέλος, διατίθεται χώρος  60τ.μ. στη Βόρεια Πρόσβαση και 80τ.μ. στη Νότια Πρόσβαση για την ανάδειξη αρχαιοτήτων και πληροφοριακού υλικού.Επίπεδο Ηλεκτρομηχανολογικών Χώρων (Η/Μ) (Επίπεδο -3)

Στο επίπεδο αυτό θα τοποθετηθούν όλες οι υπόλοιπες απαιτούμενες για τη λειτουργία του σταθμού Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις.

Επίπεδο Αποβάθρας (Επίπεδο -4)

Στο επίπεδο αυτό θα βρίσκεται η κεντρική αποβάθρα και εκατέρωθεν οι σιδηροτροχιές των συρμών προς τις δύο κατευθύνσεις. Από το Επίπεδο Αποβάθρας θα ξεκινούν τα δύο κλιμακοστάσια κινδύνου που βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ