Skip to main content

Βίντεο ντοκουμέντο από την καταδίωξη διακινητών στη Λευκάδα

Στο βίντεο καταγράφεται καρέ – καρέ η καταδίωξη από τους λιμενικούς, οι οποίοι μάλιστα έριξαν και προειδοποιητικές βολές για να σταματήσει το σκάφος.

Βίντεο – ντοκουμέντο του Λιμενικού από την καταδίωξη των διακινητών παράτυπων μεταναστών, ανοιχτά της Λευκάδας το βράδυ της Τετάρτης, είδε το φως της δημοσιότητας.

Το ταχύπλοο σκάφος της σπείρας απέπλευσε από το νησί του Ιουνίου την Τετάρτη με προορισμό την Ιταλία, ακολουθώντας το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ιταλία, μέσω Αθήνας και Λευκάδας.

Κατά την επιχείρηση των αρχών, ωστόσο, προχθές, οι κινήσεις των μελών του κυκλώματος παρακολουθούνταν από την Αστυνομία και λίγο μετά τον απόπλου, το ταχύπλοο καταδιώχθηκε από στελέχη του Λιμενικού που συνέδραμαν στην επιχείρηση.

Ο Ουκρανός χειριστής δεν συμμορφώθηκε και προσπάθησε να ξεφύγει από τον κλοιό αυξάνοντας ταχύτητα. Οι άνδρες του Λιμενικού έριξαν βολές στις μηχανές του σκάφους θέτοντάς τις εκτός λειτουργίας.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγει, μάλιστα, ο χειριστής βούτηξε στη θάλασσα ωστόσο, εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Πρόκειται για τρεις υπηκόους Ιράκ, δύο Έλληνες, δύο Ουκρανούς σκίπερ και έναν Τούρκο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν ένα ταχύπλοο με δύο μηχανές άνω των 200 ίππων η καθεμία και ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και στο διάστημα που μεσολάβησε έως την εξάρθρωση του δουλεμπορικού κυκλώματος η αστυνομία κατέγραφε τις κινήσεις και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπόπτων.

Δύο από τα αρχηγικά μέλη του φέρονται να δραστηριοποιούνταν και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν τους διακινούμενους μέσω συνδέσμων που είχαν σε καταυλισμούς προσφύγων και εισέπρατταν από 5.000 έως 7.000 κατ’ άτομο για τη μεταφορά στην Ιταλία.

Παραλάμβαναν τους μετανάστες από την Ομόνοια και με οχήματα τους μετέφεραν στα σημεία απόπλου των σκαφών.

Πηγή: kathimerini.gr