Skip to main content

Βίντεο: Ο Ερντογάν άφησε τη φον ντερ Λάιεν χωρίς θέση

Σάστισε η πρόεδρος της Κομισιόν όταν κατά την είσοδο των 3 ηγετών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο αντιλήφθηκε πως δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς φαίνεται πως δεν είχε προβλεφθεί θέση για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο βίντεο διακρίνονται οι τρεις ηγέτες που μπαίνουν στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, με δύο όμως πολυθρόνες στο κέντρο του χώρου. Ο Σαρλ Μισέλ και ο Ταγίπ Ερντογάν κάθονται στις θέσεις και η φον ντερ Λάιεν σαστισμένη απορεί για το πού θα καθίσει η ίδια.

Ένα «εχμ» ακούγεται να λέει στο βίντεο, μέχρις ότου να βρεθεί η λύση και να καθίσει σε έναν καναπέ, περίπου 12 μέτρα μακριά και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος -σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο- βρίσκεται χαμηλότερα στην ιεραρχία.



Σύμφωνα με τη Washington Post, το περιστατικό έχει προκαλέσει διπλωματική αναταραχή. Μάλιστα κάποιοι σχολίασαν ειρωνικά ότι αυτή είναι η «νέα» συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία. Πάντως, οι υποστηρικτές του Ερντογάν ανέφεραν ότι το περιστατικό δεν σηματοδοτούσε ότι η θέση και τα δικαιώματα των γυναικών υποβαθμίζονται.

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκανε καμία δήλωση για το συμβάν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για το ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών.