Skip to main content

«Βιώσιμη Θεσσαλονίκη»: Το σκεπτικό της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Αντίθετοι στις πρόσθετες λειτουργίες που προβλέπονται στην ανάπλαση (ξενοδοχείο, εμπορικά κέντρα, μεγάλα πάρκινγκ) τα μέλη της Κίνησης

Τα νομικά επιχειρήματα τα οποία προέβαλαν στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη νέα ΔΕΘ παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της κίνησης ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη.

Όπως υποστήριξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, το ειδικό πολεοδομικό βρίσκεται σε αντίθεση με υπερκείμενους σχεδιασμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο γενικό πολεοδομικό, στο περιφερειακό πολεοδομικό, αλλά και στο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης που υπάρχει αλλά βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησης. Επίσης, σημείωσε, παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο επιτάσσει ο χωροταξικός σχεδιασμός να ευνοεί την ανθρώπινη οικιστική ανάπτυξη. Η κ. Καμτσίδου ανέφερε επίσης πως στο σχέδιο δεν προβλέπεται η προστασία των μνημείων που υπάρχουν μέσα στην έκθεση, ενώ υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. «Για να γίνει ειδικό πολεοδομικό θα πρέπει ο ιδιοκτησιακός φορέας να είναι ενιαίος και να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην υπό ρύθμιση περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν περισσότερες από μία ιδιοκτησίες, για τις οποίες εκκρεμεί δικαστική διαμάχη», ανέφερε.

Ο καθηγητής Οικολογίας, Κώστας Νικολάου, είπε ότι η εναλλακτική λύση του μητροπολιτικού πάρκου που προτείνει η κίνηση αποφορτίζει τη Θεσσαλονίκη και αποτρέπει τα φαραωνικά, όπως τα χαρακτήρισε, σχέδια δημιουργίας εμπορικού κέντρου. Και τόνισε πως η πρόταση αυτή δεν είναι ουρανοκατέβατη, αλλά είναι ο σχεδιασμός στον οποίο κατέληξε το ρυθμιστικό σχέδιο μέσα από τεκμηριωμένη ανάλυση και εκτεταμένη διαβούλευση. Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε την προσφυγή στο ΣτΕ επιβεβλημένη κίνηση, ώστε να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση

«Δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία της ΔΕΘ, ούτε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων» ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Παπαμίχος, πολεοδόμος - χωροτάκτης. «Είμαστε αντίθετοι στις πρόσθετες λειτουργίες οι οποίες μπαίνουν, πχ ξενοδοχείο, εμπορικά κέντρα, μεγάλα πάρκινγκ, τα οποία δεν έχουν σχέση με την έκθεση και με τη λειτουργία της, παρά μόνο επιβαρύνουν την πόλη σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο γι' αυτήν. Η πόλη παραείναι δομημένη, παραέχει έντονες λειτουργίες, οπότε είναι απολύτως αναντίστοιχο με τις ανάγκες της πόλης. Οι σημερινές ανάγκες της πόλης έχουν να κάνουν με την αύξηση του πρασίνου, με την αύξηση των δημόσιων χώρων», τόνισε.