Skip to main content

ΒΙΟΖΩΚΑΤ: Η βιομηχανία ζωοτροφών της Κατερίνης που καινοτομεί

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ της οικογένειας Τριανταφύλλου είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία σύνθετων ζωοτροφών στη χώρα και επενδύει στον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία.

Έχει αναγάγει τις σύνθετες ζωοτροφές σε επιστήμη. Πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη βιομηχανία του κλάδου στη χώρα, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα που φτάνει τους 40.000 τόνους. Με μότο «ποιοτική ζωοτροφή σημαίνει ποιοτική διατροφή» η βιομηχανία ζωοτροφών ΒΙΟΖΩΚΑΤ από την Κατερίνη προτάσσει στην παραγωγή της την καινοτομία και την ποιότητα.

Από αιγοπροβατοτροφές, πτηνοτροφές, βοοτροφές και χοιροτροφές μέχρι τροφές για κουνέλια, σαλιγκάρια και κατοικίδια η ΒΙΟΖΩΚΑΤ της οικογένειας Τριανταφύλλου καλύπτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, τα οποία εξελίσσει συνεχώς μέσα από έρευνα, εκσυγχρονισμό και διεθνείς συνεργασίες. Μάλιστα, παρά τις αλλεπάλληλες περιόδους κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας –πρώτα την οικονομική και τώρα την υγειονομική- κατάφερε όχι μόνο να αντέξει, αλλά να παρουσιάζει ανοδική πορεία στα οικονομικά της μεγέθη. Είναι ενδεικτικό πως το 2020 αναμένει αύξηση του τζίρου κατά 12-13%, αλλά και αυξημένα προ φόρων κέρδη.

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ, που απασχολεί 78 εργαζομένους, διαθέτει μία παραγωγική μονάδα στην Κατερίνη, η οποία καλύπτει επιφάνεια 20 στρεμμάτων σε έκταση 80 στρεμμάτων, εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ σε μια έκταση 20 στρεμμάτων στις Σέρρες, οι οποίες λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι και υποκατάστημα, αλλά και εγκαταστάσεις στη Νεοχωρούδα –γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους- που στεγάζουν την Josera Hellas, εμπορική εταιρεία ειδών για κατοικίδια, την οποία ίδρυσε πριν από μια διετία η οικογένεια Τριανταφύλλου και αποτελεί εξέλιξη της συνεργασίας της με τη γερμανική επιχείρηση Josera.     

Επενδύσεις και επόμενα σχέδια

Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου 



Με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου στο τιμόνι και τον γιο του Αλέξανδρο στο πλάι του η ΒΙΟΖΩΚΑΤ υλοποιεί συνεχώς νέες επενδύσεις, ενώ σχεδιάζει φιλόδοξα βήματα για το μέλλον. Το καλοκαίρι ολοκλήρωσε επένδυση 1,2 εκατ.ευρώ στη μονάδα της στην Κατερίνη για την αντικατάσταση της δεύτερης γραμμής παραγωγής, την αναβάθμιση του στόλου των φορτηγών της, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου και την ασφαλτόστρωση στο εργοστάσιο, ενώ εντός του 2021 δρομολογεί μια νέα επένδυση της τάξης του 1-1,5 εκατ.ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων logistics, τον αυτοματισμό των αποθηκευτικών της χώρων και τη δημιουργία γραφείων στην Αθήνα για τη Josera Hellas.   

Ανέκαθεν η ΒΙΟΖΩΚΑΤ έδινε έμφαση στην καινοτομία και την παραγωγή πρωτοποριακών προϊόντων. Αρχικά ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ και πλέον μέσω της συνεργασίας της με την γαλλική Idena, εταιρεία που εξειδικεύεται στην τεχνολογία της διατροφής, κάνει την καινοτομία πράξη, αναπτύσσοντας τροφές περισσότερο θρεπτικές για τα ζώα. Από προϊόντα που αυξάνουν τη γονιμότητα των ζώων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους μέχρι πρόσθετα ζωοτροφών που αυξάνουν την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιποπρωτεΐνες και ενισχύουν –στην περίπτωση των πτηνοτροφών- το κέλυφος του αυγού, κάνει συνεχώς καινοτόμα βήματα στην αγορά.  



Μάλιστα, πρόσφατα έλαβε πιστοποίηση για την παραγωγή μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών, ενώ εντάχθηκε και στο πρόγραμμα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, ΟΠΑΠ Forward, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Endeavor Greece.

Για τα επόμενα χρόνια η ΒΙΟΖΩΚΑΤ έχει φιλόδοξα σχέδια: στοχεύει στη διεύρυνση της γκάμας της στις αιγοπροβατοτροφές –που αποτελούν και το 50% του τζίρου της- στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων προϊόντων για βοοειδή της Josera, στη διεύρυνση της γκάμας της για τα κατοικίδια μέσω στη Josera Hellas, στην παραγωγική αξιοποίηση της μονάδας που διαθέτει στις Σέρρες, αλλά και στην είσοδο της στον κλάδο των τροφίμων. Παράλληλα, θέλει να ενισχύσει την εξωστρέφειά της, η οποία μεταφράζεται για την ώρα σε εξαγωγές σε Βαλκάνια και Κύπρο, ενώ έχει επαφές και με την Αίγυπτο.



«Το τρίπτυχο της φιλοσοφίας μας είναι ‘’καινοτομία-τεχνική υποστήριξη-εξυπηρέτηση’’. Με αυτό κινούμαστε όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσουμε έτσι. Η προσωπική μας σχέση με τους πελάτες βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγική μας» λέει στη Voria.gr ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.

Πολυετής παράδοση στις ζωοτροφές

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ έχει μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1966 από τον Κωνσταντίνο Γιαννιτσάρα, στο 3ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κατερίνης-Λάρισας, και στη δεκαετία του '80 ήταν ήδη μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες του κλάδου. Στα χέρια του Δημήτρη Τριανταφύλλου, ο οποίος άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, πέρασε το 2006. Ο ίδιος είχε διαγράψει ήδη μια επιτυχημένη πορεία 25 ετών στον κλάδο των ζωοτροφών, μέσω της οικογενειακής επιχείρησης «Αφοί Τριανταφύλλου», την οποία είχε δημιουργήσει ο παππούς του Δημήτρης το 1945 στην περιοχή του Παλαιού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, από όπου μεταφέρθηκε το 1969 στην περιοχή της Νεοχωρούδας.



Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου ανέλαβε την ΒΙΟΖΩΚΑΤ σε μια περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία και της έδωσε… φτερά. Επιλέγοντας τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της εξωστρέφειας, αφουγκραζόμενος τις διεθνείς τάσεις, αλλά και την ανάγκη για επένδυση στην καινοτομία, κατάφερε σε λίγα χρόνια να κάνει τη βιομηχανία και πάλι μεγάλη. Μάλιστα, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου είχε φέρει μαζί του στην επιχείρηση μια αποκλειστική αντιπροσωπεία, αυτή της γερμανικής εταιρίας Josera, πρωταγωνίστριας στα συμπληρώματα διατροφής αγροτικών ζώων και τις τροφές για κατοικίδια. Με επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, από το 2008 η ΒΙΟΖΩΚΑΤ άλλαξε κυριολεκτικά σελίδα.



Πριν από κάποια χρόνια στη ΒΙΟΖΩΚΑΤ έκανε δυναμική είσοδο ο γιος του Δημήτρη Τριανταφύλλου, Αλέξανδρος, που είναι σήμερα ο business development manager της εταιρείας. Μεγαλωμένος κυριολεκτικά ανάμεσα στις ζωοτροφές –ακόμα θυμάται το δέος που του προκαλούσαν, όταν ήταν παιδί, τα σιλό- ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών στο Ludwig-Maximilian University of Munich, έχοντας πάντα στο μυαλό του την επιχείρηση. Είχε από τότε ιδέες για την ΒΙΟΖΩΚΑΤ τις οποίες ήθελε να εφαρμόσει στην πράξη, ενώ είδε από την πρώτη στιγμή την προοπτική του κλάδου των τροφών Pet, την ανάπτυξη του οποίου έχει ο ίδιος αναλάβει. Αντλώντας γνώση από την τεράστια εμπειρία του πατέρα του, μοιράστηκε το όραμά του και μαζί σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της επιχείρησης. Όσο για τις δυσκολίες δεν πτοούν τη ΒΙΟΖΩΚΑΤ.  «Η υγειονομική κρίση μάς έκανε ακόμα καλύτερους επαγγελματίες. Αναγκαστήκαμε με λιγότερο προσωπικό να ανταποκριθούμε σε μεγαλύτερους όγκους παραγγελιών, ενώ η εταιρεία ψηφιοποιήθηκε» λέει ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.