Skip to main content

Βηρυτός-Ανατολική Χαλκιδική: Ταπητουργία και υφαντική ανοίγουν δρόμους (φωτο)

Οι υφάντρες Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου και Αρναίας θα βγάλουν αργαλειούς και υφαντά, παρουσιάζοντας την τέχνη τους σε αποστολή από τον Λίβανο.

Ταπητουργία και υφαντική θα φέρουν πιο κοντά Βηρυτό και Ανατολική Χαλκιδική στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και θα επισκεφθεί το τρίτο «πόδι» λιβανέζικη αντιπροσωπεία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η οποία γίνεται με την αφορμή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, οι υφάντρες της Ουρανούπολης, του Παλαιοχωρίου και της Αρναίας θα βγάλουν αργαλειούς και υφαντά, παρουσιάζοντας, αλλά και διδάσκοντας την τέχνη τους στους επισκέπτες από τον Λίβανο, ο οποίος διαθέτει επίσης μεγάλη παράδοση στην ταπητουργία και την υφαντική. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2022 θα διοργανωθεί και μια αποστολή από την Ανατολική Χαλκιδική στη Βηρυτό, με τη συμμετοχή ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, αλλά και φορέων και συλλόγων από την περιοχή, οι οποίοι με τη σειρά τους θα γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, τη λιβανέζικη τέχνη της ταπητουργίας.

«Η υφαντική και η ταπητουργία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ακόμα δίαυλο για τη σύσφιξη των τουριστικών μας δεσμών με τον Λίβανο. Κάθε μας κληρονομιά προσπαθούμε να τη μετατρέψουμε σε τουριστικό προϊόν» λέει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, στη Voria.

Η αντιπροσωπεία από τον Λίβανο, που θα φτάσει στις 27 Νοεμβρίου, αποτελείται από τον δεσπότη Βηρυτού, Κωνσταντίνο, ο οποίος έχει σπουδάσει μάλιστα στη Θεσσαλονίκη και μιλά άπταιστα ελληνικά, αλλά και καλλιτέχνες από εκκλησιαστικά σχήματα του Λιβάνου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ταπητουργία και την υφαντική υφάντρες στην Ουρανούπολη θα πραγματοποιήσουν στις 30 Νοεμβρίου σεμινάριο ταπητουργίας στον γνωστό πύργο Προσφορίου, αφιερώνοντας μάλιστα την εκδήλωση στη Joice Loch, τη γυναίκα που με τον σύζυγό της αναβίωσε την ιδιαίτερη αυτή τέχνη στην περιοχή και συνέβαλε στην τοπική οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, στον Πύργο η ιστορία της θα ξαναζωντανέψει και εκτός από τους αργαλειούς που θα στηθούν θα εκτεθούν και χαλιά παλαιά και νέα.

Στη συνέχεια, την 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση καλλιγραφένιων στο Παλαιοχώρι, ένα χωριό με μεγάλη παράδοση στην υφαντική τέχνη. Τα καλλιγραφένια, ιδιαίτερα στρωσίδια, τα πιο περίτεχνα από τα υφαντά της περιοχής, θα εκτεθούν στον μοναστικό οίκο Υπεραγίας Θεοτόκου «Η χαρά των θλιβομένων», ενώ θα παρουσιαστεί και λεύκωμα με τίτλο «Καλλιγραφένια Στρωσίδια Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής», το οποίο δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία τριών Παλαιοχωρινών, της μηχανικού περιβάλλοντος Φωτεινής Μιχαλέου, της εικαστικού Κατερίνας Βέλλιου και του συνταξιούχου του εμπορικού ναυτικού Γιώργου Σφουγγάρου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρατεθεί και μοναστηριακό δείπνο.

Την επόμενη μέρα στο Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας θα στηθούν αργαλειοί και οι ντόπιες υφάντρες θα μεταδώσουν στους επισκέπτες λίγη από την τέχνη τους.

Οι προσκυνηματικές διαδρομές

Η επιλογή της χρονικής στιγμής της επίσκεψης της λιβανέζικης αντιπροσωπείας δεν είναι τυχαία, αφού οι δύο περιοχές μοιράζονται την πίστη τους για την Αγία Βαρβάρα, που γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου. Η Βηρυτός άλλωστε είναι η γενέθλια πόλη της, αλλά και ο τόπος όπου μαρτύρησε, ενώ στην Ανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Στρατώνι η Αγία Βαρβάρα είναι πολιούχος και υπάρχει ιερός ναός αφιερωμένος σε εκείνη.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας Λιβάνου-Ανατολικής Χαλκιδικής είναι ανοιχτοί τα τελευταία χρόνια, με το προσκυνηματικό κομμάτι να ενώνει τις δύο περιοχές. Άλλωστε, ο δήμος Αριστοτέλη θέλει να αξιοποιήσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ορθόδοξοι Λιβανέζοι για τις προσκυνηματικές διαδρομές. Περίπου 1 εκατομμύριο Λιβανέζων ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε ορθόδοξες χώρες, κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, για προσκυνηματικούς λόγους. Μάλιστα, πολλοί ορθόδοξοι ιερείς από τη Βηρυτό έχουν σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Λίβανο υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα.