Skip to main content

Βηρυτός: Αναζητούν στην Κύπρο τον Ρώσο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία

Πρόκειται για το πλοίο Rhosus και ως ιδιοκτήτης του εμφανιζόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Ίγκορ Γκρετσούσκιν, από το Χαμπάροβσκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 με πλοίο ρωσικής ιδιοκτησίας είχε φτάσει στο λιμάνι της Βηρυτού το υλικό που ήταν 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας και που υπήρξε η αιτία της φοβερής έκρηξης την Τρίτη το απόγευμα στη Βηρυτό.

ύμφωνα με τη ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα «Rbc.ru», πρόκειται για το πλοίο Rhosus και ως ιδιοκτήτης του εμφανιζόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, από όταν και κατασχέθηκε, ο Ίγκορ Γκρετσούσκιν, από το Χαμπάροβσκ.

Το Rhosus, με σημαία Μολδαβίας, μετέφερε τους 2.750 τόνους αμμωνίας από το Μπατούμι (η μυθολογική Κολχίδα) της Γεωργίας στη Μοζαμβίκη. Μετά από βλάβη το πλοίο έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, όπου μετά από έρευνα απαγορεύτηκε ο απόπλους του και κατασχέθηκε το φορτίο, που τοποθετήθηκε σε αποθήκη στο 12ο αγκυροβόλιο του λιμανιού, με στόχο την καταστροφή-απόρριψη του.

Σύμφωνα με το «Rbc.ru», ο ιδιοκτήτης του πλοίου Ίγκορ Γκρετσούσκιν, ήταν επιχειρηματίας που ζούσε στην Κύπρο, ο οποίος όπως είπαν μέλη του πληρώματος «κήρυξε πτώχευση και άφησε το πλοίο».

Ο Γκρετσούσκιν έχει κατηγορηθεί από το πλήρωμα του πλοίου ότι εγκατέλειψε τόσο τους ανθρώπους όσο και το φορτίο, μεταδίδει το kathimerini.gr.
Οι δικηγόροι των δανειστών έλαβαν τρία εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο. Στο πλοίο εργάζονταν συνολικά οκτώ Ουκρανοί ναυτικοί, σύμφωνα με τη Νατάλια Κλαμ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Βοήθειας Ναυτικών της Οδησσού Assol: «Οι ναυτικοί με τη βοήθειά μας στράφηκαν στον πρόξενο της Ουκρανίας, πέντε από τους συμπατριώτες μας κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα».

»Για να διατηρηθεί ζωντανό το πλοίο, τέσσερα μέλη του πληρώματος - τρεις Ουκρανοί και ένας Ρώσος - παρέμειναν επί του σκάφους, για ένα χρόνο αφότου αυτό κρατήθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού», κατέληξε η κ. Κλαμ.

Η τελευταία φορά που καταγράφηκε η τοποθεσία του πλοίου το 2014 - όχι μακριά από το 12ο αγκυροβόλιο, όπου έγινε η έκρηξη, προκύπτει από τα δεδομένα της υπηρεσίας MarineTraffic.