Skip to main content

Βίτσας: Αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news

«Διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και εκείνοι να σέβονται τους νόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Tην κατάσταση στα Διαβατά σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σε σεμινάριο για την επικοινωνιακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η πλατφόρμα «Club of Venice».

«Αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news. Πάνω σε ένα ψέμα που όμως αντιστοιχείται με τη διάθεση ενός κόσμου, μπορεί να οικοδομηθεί μια τέτοια ταραχή» είπε, προσθέτοντας αντίστοιχο ψεύτικο κάλεσμα υπήρχε και στην Τουρκία, προτρέποντας πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι παρακινούμενοι από ψεύτικες ειδήσεις παρασύρθηκαν γιατί το μόνο που πιστεύουν είναι η ελπίδα τους. Θέλουν να περάσουν τα σύνορα και έτσι πίστεψαν τα fake news». Ωστόσο, οι υποκινητές έθεσαν σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους και τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο» σχολίασε ο υπουργός.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο και εκείνοι έχουν την υποχρέωση να σέβονται τους νόμους του κράτους «που τους φιλοξενεί με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες».

Επανέλαβε δε την ανάγκη ύπαρξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, με τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής.

Ο κ. Βίτσας θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Σάμο με κλιμάκιο λιμενικών, γιατρών και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να δει, όπως είπε, πώς θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αποσυμφόρηση του υπάρχοντος Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και το στήσιμο του νέου ΚΥΤ.