Skip to main content

Αυτοψία από Βίτσα σε χώρους για πρόσφυγες στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας με τους δημάρχους Θέρμης και Θερμαϊκού και αυτοψία σε πιθανούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επιθεωρεί διάφορους πιθανούς χώρους στο νομό για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Από το πρωί ο κ. Βίτσας επισκέφτηκε την περιοχή της Μίκρας και ακολούθως την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μαυρομάτη, στο δημαρχείο και ακολούθως πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους του κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Επανομή και μετά της κατασκήνωσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, στον «Όρμο» Επανομής.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, «ο κ. Βίτσας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι αυτοί οι χώροι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, διότι προορίζονται για τουριστική αξιοποίηση. Αφενός το κάμπινγκ στην Επανομή είναι στη συνέχεια του μεγάλου υγροβιοτόπου της περιοχής και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, ενώ γίνεται και ειδική μελέτη για τουριστικές χρήσεις. Αφετέρου, η κατασκήνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού προορίζεται για τη φιλοξενία από το φετινό καλοκαίρι παιδιών αποδήμων Ελλήνων. Μάλιστα, είχαμε κάνει αυτοψία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, τον προηγούμενο Ιανουάριο και αποφασίστηκε να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει ένα τμήμα της κατασκήνωσης από φέτος κι από το επόμενο καλοκαίρι οι εγκαταστάσεις στο σύνολό τους. Και οι δύο εγκαταστάσεις άλλωστε είναι δίπλα σε κατοικημένη περιοχή».

Πάντως, ο κ. Μαυρομάτης είχε την ευκαιρία να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στη δημιουργία camp προσφύγων στην περιοχή Τσαΐρια, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ, ενώ ο κ. Βίτσας απέφυγε να αναλάβει κάποια δέσμευση.

Ο κ. Βίτσας είχε ανάλογη συνάντηση και με το δήμαρχο Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, με τον οποίο επίσης εξέτασαν το χώρο στα Τσαΐρια, που διοικητικά ανήκει στο συγκεκριμένο δήμο (αν και δίπλα στο δήμο Θερμαϊκού) και ιδιοκτησιακά στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου και με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας κέντρου για πρόσφυγες.