Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΒΙΤΣΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 20.000 ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

Την επικράτηση των Διεθνών Συμφωνιών για τους πρόσφυγες ζητά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.

Καθημερινή πρέπει να είναι η φροντίδα για τους πρόσφυγες σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα σε μήνυμα του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.

«Η προστασία των προσφύγων και όσων αιτούνται Άσυλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι υποχρέωση όχι μόνο συμβατική και νομική, που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά, πρωτίστως ηθική», επισημαίνει μεταξύ άλλων στη δήλωση του ο κ. Βίτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων γύρω από το θέμα του προσφυγικού «τιμώντας την Ιστορία του Λαού μας και τις αξίες  που καθορίζουν την ταυτότητα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού», όπως λέει.

Σήμερα στην Ελλάδα και με βάση το σύστημα φιλοξενίας που έχει αναπτυχθεί, 25.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια με βάση πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, 20.000 σε 28 Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα και 8.000 σε ξενοδοχεία. Περισσότερα από 12.500 παιδιά πηγαίνουν σχολείο και στην πλειοψηφία των Κέντρων Φιλοξενίας λειτουργούν νηπιαγωγεία.

«Όμως η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επιβάλλεται να σταματήσουν οι πόλεμοι και να ενισχυθούν οικονομικά και αναπτυξιακά οι κοινωνίες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένη φτώχεια. Να επικρατήσουν οι διεθνείς συμφωνίες, όπως η συνθήκη της  Γενεύης στις συνοριακές διαδικασίες. Να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους που προκαλείται στις χώρες υποδοχής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα είναι άμεσα αναγκαίο ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και εξέτασης του αιτήματος ασύλου για τουλάχιστον 20.000 αιτούντες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα είναι αναγκαίο ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και κοινά χαρακτηριστικά προσφυγικού προφίλ. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα, να συμφωνήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και να πράξουμε. Η υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους, θα βρουν τις συνθήκες για να ζήσουν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», καταλήγει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ