Skip to main content

Βίτσας: Υπάρχουν οι αναγκαίες πλειοψηφίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε πως αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, μπορούν να διαμορφωθούν νέες πλειοψηφίες.

Την εκτίμησή του πως υπάρχουν οι αναγκαίες πλειοψηφίες για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη πολιτική κατάσταση στη χώρα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας σχολίασε πως «αυτή η κυβέρνηση πέφτει εδώ και τέσσερα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο από το βράδυ που ανέλαβε επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας».

Και επεσήμανε: «Η κυβέρνηση έχει και σταθερότητα και συνέχεια, θα προχωρήσει, αφού τελείωσε με τα μνημόνια, έχοντας την στήριξη και της Βουλής και του λαού. Εγώ θέλω οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τέτοια είναι η εκτίμηση που βγήκε και από την Πολιτική Γραμματεία, ότι δηλαδή υπάρχουν σήμερα και οι δυνατότητες και οι αριθμοί για να γίνει αυτό. Όπως υπάρχουν και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών οι αναγκαίες πλειοψηφίες».
 
Σχολιάζοντας την στάση που κρατάει μέχρι σήμερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, και το αν είναι προδιαγεγραμμένο ένα «διαζύγιο» στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο υπουργός σημείωσε ότι «ζητήματα που πρέπει να λυθούν υπάρχουν πάντα, αλλά για εμάς βρίσκονται στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Πρέπει να προχωρήσει εκτός της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι δόσεις για οφειλές, η επιδότηση του ενοικίου, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, κτλ., έχουμε δουλειά να κάνουμε. Δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση των ευφάνταστων δημοσιολογούντων που πολύ γρήγορα θα διαψευστούν, θα τους συνιστούσα να κάνουν λίγη υπομονή, δεν βλάπτει».
 
Αν ο Π. Καμμένος προχωρήσει και φύγει από την κυβέρνηση, πέραν του ότι «έχει υποσχεθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Βίτσας, παράλληλα «μπορούν να διαμορφωθούν και νέες πλειοψηφίες», για να προσθέσει ότι «με τους ΑΝΕΛ είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία και καταφέραμε -μαζί και με τους Οικολόγους Πράσινους- να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, δεν το ξεχνάμε, δεν το πετάμε, είναι στοιχείο της Ιστορίας της χώρας. Θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μέχρι το τέλος, δεν είναι όμως στο δικό μας χέρι».
 
Πλέον, κατά τον υπουργό, «πάνω στην Συμφωνία των Πρεσπών, κάθε πολιτική δύναμη και κάθε βουλευτής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν άνθρωποι στις άλλες πολιτικές παρατάξεις (όχι κατ' ανάγκη βουλευτές) που είχαν διαπραγματευτεί αντίστοιχα πράγματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και τουλάχιστον τρεις πρωθυπουργοί της χώρας και ενώ είναι λαλίστατοι για άλλα ζητήματα, δεν βρίσκουν να πουν μία κουβέντα. Τι διαπραγματεύτηκαν, ποια ήταν η θέση τους τότε;», αναρωτήθηκε.
 
Σχετικά με τις εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει στα κόμματα κυρίως του κέντρου η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βίτσας είπε ότι «τις ευθύνες τους πρέπει να αναλάβουν πρώτα και κύρια στο χώρο της αυτοαποκαλούμενης κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να είναι "ουρά" της ΝΔ, αλλά με βάση τις αναλύσεις και τις θέσεις που προωθεί, να δει ποιο είναι το εθνικό συμφέρον. Να λειτουργήσει εθνικά, όχι πολιτικάντικα. Αυτό είναι το ζήτημα. Δυστυχώς, από τις ηγεσίες δεν βλέπω μία τέτοια διάθεση. Δυστυχώς, προσκολλημένοι στην προηγούμενη ενοχή τους για το πώς διοίκησαν την χώρα και την λαίλαπα της μνημονιακής εποχής, προσπαθούν να υποστηρίξουν και εκ των υστέρων να δικαιώσουν τις απόψεις τους, ενώ κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα».

Τέλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στο «δυσάρεστο» όπως το χαρακτήρισε περιστατικό στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο «τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου στις 02.00, καθώς πέθανε ένας νεαρός μετανάστης από το Καμερούν. Οι ομοεθνείς του τον μετέφεραν από το ISOBOX όπου βρισκόταν, αλλά παρά τις προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο στη Μόρια όσο και στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Αναμένεται η έκθεση του ιατροδικαστή», για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου, όπως διευκρίνισε.
 
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ότι «όπως λένε οι μετεωρολόγοι δεν θα υπάρξει κάποιο ισχυρό φαινόμενο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Παρά ταύτα, έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, όπου έγινε και σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς του νησιού, την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό και τον στρατό, ώστε να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, καθώς υπάρχει υπερπληθυσμός». Υπογράμμισε ότι στη Μόρια έχουν διανεμηθεί όλα τα απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπιση του ψύχους και πως ο μηχανισμός του Υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή.