Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
x

ΒΙΤΣΑΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η πρόταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προβλέπει τη συμμετοχή των κρατών - μελών στον μεταβατικό μηχανισμό να είναι εθελοντική

Τη δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλες, ο κ. Βίτσας κάλεσε τα κράτη - μέλη, παράλληλα με την εντατική προσπάθεια για ταχεία ολοκλήρωση στο θέμα του Κανονισμού του «Δουβλίνου» και μέχρι την κατάληξη, να εξετάσουν την δημιουργία του μεταβατικού μηχανισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ανακατανομή ως αναπόσπαστο υποχρεωτικό μέρος του, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η πρόταση του κ. Βίτσα προβλέπει τη συμμετοχή των κρατών - μελών στον μεταβατικό μηχανισμό να είναι εθελοντική, αλλά οι δεσμεύσεις για όσους συμμετέχουν θα είναι υποχρεωτικές, με την ανακατανομή ως βασική πρόβλεψη που θα ωφελήσει τόσο τα κράτη - μέλη πρώτης υποδοχής, όσο και τα κράτη - μέλη προορισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επαναλαμβάνοντας ότι η αναθεώρηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.

Ακόμη, ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι αφίξεις Αφγανών πολιτών προς τη χώρα μας και κάλεσε τους ομολόγους του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αφγανιστάν στους τομείς των επιστροφών, των προγραμμάτων επανένταξης και της καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Στόχος, όπως είπε, είναι να μειωθούν οι ροές προς την Ευρώπη, μέσω της στήριξης του Αφγανιστάν και των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή προς την Ευρώπη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ