Skip to main content

Βιβλία με… ντελίβερι φέρνει στα σπίτια των αναγνωστών η Βιβλιοθήκη Βέροιας

Καθημερινά παραδίδονται 25 πακέτα των τριών βιβλίων σε κατοίκους της Βέροιας – Στα τέλη Δεκέμβρη θα είναι έτοιμο το υπαίθριο αναγνωστήριο.

Με τη διανομή βιβλίων κατ’ οίκον η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ξεπέρασε τα εμπόδια που έβαλαν στην εξυπηρέτηση του αναγνωστικού της κοινού τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Κάνοντας πράξη το σύνθημά της για ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση η βραβευμένη βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας της Ημαθίας από τις 27 Νοεμβρίου παραδίδει δωρεάν τα βιβλία που παραγγέλνουν ηλεκτρονικά τα μέλη της, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Καθημερινά το προσωπικό της βιβλιοθήκης ετοιμάζει 25 πακέτα των τριών βιβλίων, τα οποία διανέμονται σε συνεργασία με σούπερ μάρκετ, το οποίο μάλιστα φροντίζει να βάζει στις συσκευασίες και φακελάκια με πράσινο τσάι, συμβάλλοντας ώστε τα δέματα να έχουν μια αίσθηση δώρου.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, αν και δεν εξέπληξε τους υπεύθυνους, καθώς η βιβλιοθήκη έχει δημιουργήσει φανατικό αναγνωστικό κοινό, όπως δείχνουν τα 35.000 εγγεγραμμένα μέλη της, αριθμός που αντιστοιχεί στο 60% των κατοίκων της πόλης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις 6 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από το γενικό lockdown, η βιβλιοθήκη δάνεισε στους αναγνώστες της 1.152 βιβλία μέσα σε λίγες ώρες.

«Την πρώτη μέρα είχαμε 50 παραγγελίες. Έχουμε πάρα πολλές παραγγελίες κι έχουμε βάλει κι ένα όριο για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο, οπότε κάθε μέρα φεύγουν 25 πακέτα, το καθένα από τα οποία μπορεί να έχει μέχρι τρία βιβλία», είπε στη Voria.gr η βιβλιοθηκονόμος, υπεύθυνη επικοινωνίας της βιβλιοθήκης, Ασπασία Τασιοπούλου, η οποία διευκρίνισε ότι εξαιτίας των περιορισμών η υπηρεσία παρέχεται μόνο στα μέλη που κατοικούν στην πόλη της Βέροιας.

Για να εξυπηρετήσει το κοινό, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να γίνουν επιστροφές, η βιβλιοθήκη αύξησε τον αριθμό των βιβλίων που μπορεί κανείς να έχει στην κάρτα του από οχτώ σε έντεκα.

Πρώτα σε ζήτηση τα επιστημονικά βιβλία

Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει η βιβλιοθήκη και στο πρώτο lockdown σε συνεργασία με εταιρεία ταχυμεταφορών.

«Τότε το είχαν μάθει περισσότερο μητέρες που ζητούσαν κυρίως μυθιστορήματα και βιβλία για παιδιά. Τώρα έχουμε πάρα πολλά βιβλία για φοιτητές που θέλουν να κάνουν τις εργασίες τους, ειδικά για μεταπτυχιακούς φοιτητές που εξυπηρετούμε», ανέφερε η κ. Τασιοπούλου, η οποία τόνισε πως πρέπει να είναι ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία όπως και οι βιβλιοθήκες, «γιατί το βιβλίο είναι είδος πρώτης ανάγκης».

Οι ενδιαφερόμενο μπορούν να επισκεφτούν τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης  (https://catalogue.libver.gr/) και να επιλέξουν τρία από τα συνολικά 160.000 βιβλία που διαθέτει στη συλλογή της, επιστημονικά, ιστορικά, δοκίμια, παιδαγωγικά, ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ξενόγλωσσα, παιδικά και άλλα. Ημερομηνία επιστροφής ορίζεται η ημερομηνία επαναλειτουργίας της βιβλιοθήκης, όταν ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Το πρώτο υπαίθριο αναγνωστήριο στην Ελλάδα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας κάθε χρόνο δανείζει 150.000 τεκμήρια, όχι μόνο βιβλία και περιοδικά, αλλά και είδη ψηφιακής τεχνολογίας, όπως kindles, tablets, cameras, καθώς και μεθόδους εκμάθησης γλωσσών, cd, dvd κλπ. Παράλληλα, διοργανώνει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων πάνω στις νέες τεχνολογίες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και άλλες εκδηλώσεις.

Για τις πρωτοποριακές της υπηρεσίες απέσπασε το 2010 το βραβείο "Πρόσβαση στη Μάθηση" από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το οποίο συνοδεύτηκε από χρηματική δωρεά ύψους 1.000.000$. Με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη βράβευση οργανώνει σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων ετοιμάζει και το πρώτο υπαίθριο αναγνωστήριο στην Ελλάδα στον αύλειο χώρο της βιβλιοθήκης.

«Τον σχεδιασμό έχει κάνει μία ομάδα επιστημόνων από τη Βέροια από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Έχει γίνει η μελέτη του χώρου, έχει ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση του δαπέδου κι έχει τοποθετηθεί το ντεκ εξωτερικού χώρου. Μένει να στηθεί μία οθόνη στον τοίχο με κάποιο σκέπαστρο, γιατί ο χώρος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για μικρές εκδηλώσεις, προβολές ή συναυλίες, καθώς και τα έπιπλα εξωτερικού χώρου. Υπολογίζουμε να είναι έτοιμο στο τέλος Δεκεμβρίου», ανέφερε η κ. Τασιοπούλου.

Η ιστορία της πόλης σε… podcast

Οι υπόλοιπες δράσεις περιλαμβάνουν δέκα διαδικτυακές συζητήσεις πάνω σε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες και ισάριθμα podcasts με ιστορίες ανθρώπων της πόλης.

«Το πρώτο podcast το κάναμε πριν από 15 χρόνια. Ήταν ένας συλλέκτης δίσκων βινυλίου, ο οποίος μας μίλησε για το πώς πήγαινε στην Αμερική τη δεκαετία του ’50 και του ’60 με άδειες βαλίτσες και γυρνούσε με δίσκους. Τώρα κάναμε δέκα podcasts, τα οποία ανακοινώνουμε κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις αρχές του Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα», επισήμανε η κ. Τασιοπούλου.

«Πρωταγωνιστές» των συνεντεύξεων που αναρτώνται και στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (http://future.libver.gr/podcasts/) είναι δέκα διαφορετικοί άνθρωποι που μέσα από τις διηγήσεις τους περιγράφουν τη ζωή και την ιστορία της πόλης. «Έχουμε έναν κτηνοτρόφο, έναν κριτικό λογοτεχνίας, τον απόγονο μίας μεγαλοαστικής οικογένειας της Βέροιας που μιλάει για τις αναμνήσεις του από το αρχοντικό του που γκρεμίστηκε, έναν «αναρχικό» σκηνοθέτη. Θα συνεχίσουμε τα podcasts με ενδιαφέρουσες ιστορίες ανθρώπων της πόλης και της γύρω περιοχής. Άλλωστε, διαθέτουμε και το δικό μας στούντιο. Γιατί προφορική αφήγηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την αποτύπωση της ιστορίας μίας περιοχής», τόνισε η ίδια.

Τα podcasts θα εμπλουτίσουν το ψηφιακό αποθετήριο της βιβλιοθήκης, το οποίο, εκτός από αντικείμενα και έργα τέχνης, περιλαμβάνει προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχές, για το πώς ξεκίνησαν κάποιοι σύλλογοι, καθώς και ιστορίες μεταναστών που περιγράφουν πώς έφτασαν στη Βέροια.