Skip to main content

Βιβλική καταστροφή από τη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη - Ένας νεκρός, μία αγνοούμενη (vid)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συνεχίζει τις έρευνες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για μια ακόμη αγνοούμενη

Συνεχίζεται το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κρήτη, που ήδη μετρά έναν νεκρό, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ βρισκόταν στο όχημά του, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο.

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν προκληθεί στις εξής περιοχές: Αγία Πελαγία, στη Σητεία και την Ιεράπετρα στο Λασίθι, Χανιά.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συνεχίζει τις έρευνες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για μια ακόμη αγνοούμενη, συνεπιβάτιδα στο αυτοκίνητο του 50χρονου άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός.

Οι δύο άνθρωποι είχαν μεταβεί στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας από το Ηράκλειο για εργασίες.

Μια γυναίκα ακόμη που είχε παρασυρθεί από χείμμαρο, απεγκλωβίστηκε ζωντανή από τους διασώστες 1 χλμ ανατολικά της Αγίας Πελαγίας.

Επίσης, η πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό 8 τουριστών κι ενός φύλακα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση πως «η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή. Σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν αυτά τα φαινόμενα».
Πυροσβεστική: 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα

«Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν κυρίως στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων, και για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι μέχρι αυτή την στιγμή.

Όπως είπε εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και υπογράμμισε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.

Η κακοκαιρία κινείται πλέον ανατολικά πλήττοντας το νομό Λασιθίου.

Πώς προκλήθηκαν οι πλημμύρες, εικόνες καταστροφής

Ολα ξεκίνησαν όταν το πρωί, λίγο μετά τις 10:30 καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το νομό Ηρακλείου κυρίως την Αγία Πελαγία και τη Λυγαριά. Η βροχή προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα με το μέγεθος των καταστροφών να δείχνουν και την έντασή της.

Σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά, οι εικόνες που καταγράφονται είναι εικόνες καταστροφής, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί -κάποια βρίσκονται ακόμη και μέσα στη θάλασσα- και δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια ή να έχουν πνιγεί στις λάσπες.

Συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ισχυρής νεροποντής που μετέτρεψε σε λίμνες, ακόμη και κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους «καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μέρα» όπως χαρακτηριστικά τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα συνεργεία θα μείνουν για όσο χρειαστεί, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου όπου πλημμύρισαν ακόμη και οι αεροδιάδρομοι.

Προβλήματα καταγράφηκαν και στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, τόσο από την ισχυρή βροχή, όσο και από τις κατολισθήσεις.

Κάλεσμα στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Κάλεσμα να παραμείνουν στις αναγκαίες και μόνο μετακινήσεις έστειλε και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ενώ από τον δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν το Παγκρήτιο Στάδιο και το Κλειστό στα «Δύο Αοράκια» ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αποκομιδή απορριμμάτων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοίνωσε ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, από την οποία προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στην Εθνική Οδός Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας, την Εθνική Οδό Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου, στη Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, τη Λεωφόρο Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού, τη Λεωφόρο Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, την Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού, την Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας και την Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου. Μάλιστα παρακαλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
Μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Λασιθίου για το επόμενο 24ωρο

Εντωμεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε νωρίτερα στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Ενεργοποίηση 112. Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην Π.Ε. Λασιθίου . Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις - Ακολουθείτε οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό μιας αγνοούμενης

Με τη συμμετοχή δυτών της 3ης ΕΜΑΚ και του λιμενικού, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού μιας γυναίκας που αγνοείται στον κόλπο της Αγίας Πελαγίας, αφού παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, στη διάρκεια της ισχυρής νεροποντής που έπληξε το πρωί το Ηράκλειο. Η γυναίκα φέρεται να επέβαινε στο ίδιο όχημα που επέβαινε και ο άντρας που νωρίτερα εντοπίστηκε νεκρός.

Ο σύζυγός της μίλησε στο neakriti.gr, και ανέφερε ότι: «Η σύζυγός μου είχε έρθει το πρωί εδώ με τον άνδρα που βρέθηκε νεκρός για κάποιες εργασίες. Ο άτυχος άνδρας με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων θα αναγκαστούν να φύγουν. Ξαφνικά με πήρε μετά από δύο λεπτά και μου είπε ότι έχουν μπει μέσα στο αυτοκίνητο αλλά δεν πατάει καλά στον δρόμο και να καλέσω βοήθεια μέσω του 112 γιατί δεν είχαν καλό σήμα», περιγράφει ο σύζυγος της αγνοούμενης και συνεχίζει λέγοντας «Ήρθαμε με το γιο μου εδώ και προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε αλλά μέσα στο όχημα βρήκαμε μόνο τον νεκρό άνδρα η γυναίκα μου έλειπε. Μακάρι να είναι ζωντανή αυτό θέλω μόνο», αναφέρει χαρακτηρίστηκα με αγωνία.

Από την Αγία Πελαγία έως και την Λυγαριά γίνονται εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό της.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ο ίδιος, η αδελφή του, αλλά και συνολικά οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας στο Ηρακλείο Κρήτης, περιγράφει στο iefimerida.gr ο κάτοικος της περιοχής Λεωνίδας Αρετάκης.

«Αρχικά νόμιζα πως έχουν τρακάρει το αυτοκίνητο της αδελφής μου και βγήκα έξω. Είδα μια εικόνα καταστροφής, όταν είδα το πρώτο αυτοκίνητο να χάνεται στη θάλασσα. Ειδοποίησα αμέσως την αστυνομία. Ζήτησα βοήθεια και τους είπα να καλέσουν το λιμενικό. Ξαφνικά τα πάντα μετατράπηκαν σε εφιάλτη. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια. Κατέβαζαν φερτά υλικά και αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα είτε έφταναν στη θάλασσα είτε σταματούσαν σε σπίτια και καταστήματα. Έφτασα με μεγάλη δυσκολία στην παραλία εκεί είδα δύο αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο. Δυστυχώς μέσα σε ένα αυτοκίνητο υπήρχε εγκλωβισμένος άνθρωπος χωρίς τις αισθήσεις του».



Βίντεο από τις πλημμύρες







Προβλήματα και στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης

Η νεροποντή προκάλεσε προβλήματα και στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Τα προβλήματα ήταν τέτοια που μέχρι τις 4 το απόγευμα δεν γίνονταν αφίξεις ή αναχωρήσεις αεροπλάνων. Ωστόσο, η κατάσταση με τις αφίξεις-αναχωρήσεις έχει αρχίσει να ομαλοποείται.

«Οι χώροι του διεθνούς αερολιμένα έχουν πλημμυρίσει και πρέπει άμεσα να καθαριστούν», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στο cretapost ο αερολιμενάρχης, Γιώργος Πλιάκας.