Skip to main content

Βίζερ: Κλειδί για την εκταμίευση των 3 δισ. η τραπεζική αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της πριν τις 15 Νοεμβρίου, εξηγεί αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο για να «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ, «τα χρήματα πρόκειται να δοθούν σε δύο υπο-δόσεις, εφόσον Τσίπρας και δανειστές συμφωνήσουν στους όρους εκταμίευσής τους, καθώς τα κεφάλαια αυτά συνδέονται με δύο δέσμες μεταρρυθμίσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή έως και δύο μήνες. Αυτή η πρώτη δέσμη πρέπει να αποσαφηνιστεί». «Η δεύτερη συνδέεται με την διαχείριση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις σε αυτόν», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την συμμόρφωση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση του Τσίπρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση ώστε  να μπορεί να εκταμιεύσει τα χρήματα», αναφέρει εν συνεχεία το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Το Euroworking Group αναμένεται να συγκληθεί στις 24 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν έως ότου η Ελλάδα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, τονίζουν στο διεθνές πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές πηγες, οι οποίες προσθέτουν ότι η πρώτο υποδόση των 3 δισ. ευρώ μπορεί να επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και το ασφαλιστικό.

Σημειώνεται ότι τα 3 δισ. ευρώ αποτελούν μέρος του πακέτου των 26 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν για την Ελλάδα ως χρηματοδότηση - γέφυρα, αφού συμφωνήθηκε το τρίτο πακέτο βοήθειας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ορίσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, θα είναι διαθέσιμα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου», είπε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση από την ΕΚΤ αναμένεται να τελειώσει τον Οκτώβριο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να «υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού της κλάδου, μεταξύ των οποίων αποφασιστικά μέτρα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, και συγκεκριμένα την μείωση της πολιτικής παρέμβασης στην διαδικασία διορισμού των επικεφαλής τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Συνόδου του Ιουλίου, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο.