Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
x

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΒΙΖΕΡ - ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ!

Οι βασικές παράμετροι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 45 χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του Euro Working Group.

Συμφωνία κατά 95% για το ζήτημα της Ελλάδας βλέπει ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε κοινή του συνέντευξη στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten, ενώ πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 45 χρόνια, ένα τεράστιο χρονικό διάστημα δεσμεύσεων για τη χώρα.

«Στο επόμενο Γιούρογκρουπ στις 15 Ιουνίου με πιθανότητα 95% θα συμφωνήσουμε. Και μάλιστα έτσι ώστε το ΔΝΤ να εγκρίνει κατά βάση το πρόγραμμα, αλλά μα μην προχωρήσει σε πληρωμή, προτού καταλήξουμε σε μία κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ μένει οικονομικά, αλλά όχι χρηματοδοτικά προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Αθήνα, το οποίο αποδέχονται όλες οι πλευρές. Περιλαμβάνει όπως πάντα μία ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, την οποία όμως οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ προσεγγίζουν πολύ διαφορετικά.

Οι βασικές παράμετροι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 45 χρόνια. Δεν πρόκειται για προγνώσεις, αλλά για υποθέσεις, οι οποίες όμως και με ελάχιστες αποκλίσεις οδηγούν σε τεράστιες διαφορές» σημείωσε ο κ. Βίζερ.

Οι Ευρωπαίοι βρήκαν γελοία την πρόταση του ΔΝΤ

Ο κ. Βίζερ περιέγραψε τις διαφωνίες που ανέκυψαν στο προηγούμενο Eurogroup, αναφέροντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαρακτήρισαν «γελοίο» αυτό που πρότεινε το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Το ΔΝΤ ζητάει ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει τοκοχρεωλύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: Αυτό είναι γελοίο», ανέφερε.

Ο κ. Βίζερ επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα βοήθειας τρέχει εδώ και δύο χρόνια και τελειώνει το καλοκαίρι του 2018. Είμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση. Βασικά θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη. Αυτό είναι μία ένδειξη για τις δυσκολίες, οι οποίες υπάρχουν και χωρίς το ΔΝΤ».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ