Skip to main content

Βλέπουν τώρα και τον Λαγκαδά για φιλοξενία προσφύγων

Καμιά επίσημη ενημέρωση στον Δήμο, που μαθαίνει για τις κυβερνητικές προθέσεις από διαρροές... Ποιοι χώροι μπαίνουν στο στόχαστρο

Σε... επαγρύπνηση είναι οι κάτοικοι στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά τις πληροφορίες για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων και στην περιοχή τους, που μεταδόθηκε από πληροφορίες προερχόμενες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο ψάχνει αυτή την ώρα περίπου 40 χώρους για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης ή σωστότερα φιλοξενίας προσφύγων, μετά και την ομολογία του υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στη χώρα για τα επόμενα χρόνια...

Παρά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, που δέχονται να γίνουν κέντρα μετεγκατάστασης σε χώρους όμως που η τοπική κοινωνία είναι σύμφωνη (πολλούς τους υποδεικνύουν και οι ίδιοι), η κυβέρνηση φαίνεται να δημιουργεί τα κέντρα σε χώρους που επιλέγει μόνη της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενημερώσεις των τοπικών φορέων για την εγκατάσταση κέντρου στην περιοχή τους γίνονται από τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων κι όχι από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Γεγονός που κάνει πολλούς να καταγγέλλουν «αναίτιο αιφνιδιασμό», ο οποίος «γίνεται μόνο και μόνο για να εκβιαστούν καταστάσεις και να βρεθούν προ τετελεσμένων τόσο οι φορείς, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περιοχής των Αθύρων Πέλλας, όπου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το κέντρο που επρόκειτο να δημιουργηθεί στα Γιαννιτσά και το πήρε πίσω η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις. Εκεί κάτοικοι που αντιδρούν πρόλαβαν να... οργώσουν το κέντρο προτού προλάβει ο Στρατός να πάει να κάνει τις υποδομές για την υποδοχή 3.000 προσφύγων.

Το περίεργο είναι ότι ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει πως δεν μπορούν όλα τα κέντρα μετεγκατάστασης να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία επειδή οι πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη, εντούτοις μέχρι τώρα το σύνολο των κέντρων χωροθετούνται στη συγκεκριμένη περιφέρεια...

Στο... στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει ο Λαγκαδάς. Μάλιστα, σχετικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και σε λίγη ώρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, θα προχωρήσει σε ενημέρωση για τις εξελίξεις, ώστε να γίνει και η απαραίτητη διαβούλευση με φορείς και πολίτες για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και στη συγκεκριμένη επαρχία κέντρο μετεγκατάστασης.

Επιβεβαιωμένο και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τίποτα και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τις προθέσεις της, ωστόσο όταν όλες οι κινήσεις γίνονται με διαρροές και υπό το φόβο του... αιφνιδιασμού, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τον κόσμο.

Ο κ.Καραγιάννης είναι εξοργισμένος κυρίως για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και σε δηλώσεις του επισήμανε πως υποχρεούται στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο να ενημερώσει για το θέμα και για τις εξελίξεις όπως τις γνωρίζει ο ίδιος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την άρνηση του δήμου στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας. Αιφνιδιαστήκαμε κι εμείς δυσάρεστα από τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Δε θα μπούμε στη λογική της κολοκυθιάς μεταξύ των δήμων. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔΚΜ για τους χώρους στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης. Ας σταθεί πρώτα σε αυτά τα σημεία. Έχουμε συνηθίσει στην περιοχή μας σε... μονομερείς ενέργειες, αλλά θα αντιδράσουμε».

Οι πληροφορίες ήθελαν στρατόπεδο στο Λαγκαδά να προτείνεται για χώρος εγκατάστασης προσφύγων και ο Δήμος προχτές έβγαλε και σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι αφενός δεν μπορεί χωρίς συνεννόηση να δεχτεί κάτι τέτοιο, αφετέρου ότι δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει τις απόψεις του για την ύπαρξη ή μη χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Ο ίδιος ο δήμαρχος είχε επισημάνει όλα αυτά στην έκτακτη σύσκεψη που συνεκλήθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επιμένουν να εντάσσουν την περιοχή του Λαγκαδά, με το μόνο προβληματισμό που υπάρχει να αφορά στη μεγάλη απόστασή του (πάνω από 40 χιλιόμετρα) από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και από την Ειδομένη (πάνω από 85 χλμ.).

Στην περιοχή υπάρχει αφενός το στρατόπεδο Μπαρέτη που έχει παραχωρηθεί στο δήμο και βρίσκεται στην είσοδο του Λαγκαδά, αλλά και στρατόπεδα στους γύρω οικισμούς, όπως στην Άσσηρο, αλλά και ο χώρος στα Λαγκαδίκια, όπου φιλοξενούνταν στη δεκαετία του 1990 παλιννοστούντες. Αν κάποιον από αυτούς τους χώρους, έστω και εν αγνοία του Δήμου, καλοβλέπει το υπουργείο προφανώς θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή...