Skip to main content

Βοήθεια σε εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς προσφέρει το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών

Το ΚΑΠΑ3 διευκολύνει ασθενείς του Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης να διεκπεραιώσουν όλες τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες

Χείρα βοηθείας σε εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Θεαγένειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προσφέρει η Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (ΚΑΠΑ3).

Η μονάδα που αποτελείται από πέντε εργαζόμενους και 15 εθελοντές παρέχει σημαντική διευκόλυνση στη διεκπεραίωση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, λύνοντας τα χέρια των ασθενών και των φροντιστών τους, που συχνά ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου δρομολογήσουν θέματα όπως η συμπλήρωση του φακέλου τους και τα χαρτιά που απαιτούνται προκειμένου να πιστοποιηθούν με το ποσοστό αναπηρίας που δικαιούνται και να πάρουν άδεια από την εργασία τους.

Τα αποτελέσματα της δράσης που υλοποιεί πιλοτικά εδώ και τέσσερις μήνες το ΚΑΠΑ3 σε συνεργασία με το Θεαγένειο και το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και η οποία βραβεύτηκε στα Health Awards 2022, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του δήμου Θεσσαλονίκης, της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, της ΕΟΠΕ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και με αποκλειστικό μέγα χορηγό το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ΚΑΠΑ3, Ευαγγελή Μπιστή, το κέντρο λειτουργεί από το 2020 και σκοπό έχει την υποστήριξη, την καθοδήγηση και τη βοήθεια με κάθε τρόπο των ογκολογικών ασθενών. «Από το 2022 βρισκόμαστε πλέον με τη μονάδα στο Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο αντικαρκινικό της χώρας, το οποίο δέχεται καθημερινά 900 ασθενείς και πολύ περισσότερους φροντιστές που θα πρέπει να φροντίσουν την υγεία τους. Το ΚΑΠΑ3 βρίσκεται τόσο στο Θεαγένειο όσο και στην Πυλαία με εργαζόμενους και εθελοντές και εξυπηρετεί τον ογκολογικό ασθενή σε ό,τι χρειάζεται από διοικητικές υποχρεώσεις, υποθέσεις, ΚΕΠΑ, ηλεκτρονικούς φακέλους, αιτήσεις σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και το προσωπικό του νοσοκομείου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά, είχε πολύ μεγάλη αποδοχή τόσο από ασθενείς όσο και από το σύνολο των εργαζομένων. Βραβευτήκαμε ως το έργο με τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό. Η μονάδα αποτελείται από έναν νοσηλευτή που είναι εξειδικευμένος σε ογκολογικούς ασθενείς, από έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν ψυχολόγο που μαζί με τον γιατρό και τους συνεργάτες του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν το θέμα ολιστικά. Στους τέσσερις μήνες εξυπηρετήθηκαν πάνω από 400 άτομα, κάτι πολύ σημαντικό όταν κατάφεραν να διεκπεραιώσουν αυτό το δαιδαλώδες θέμα των γραφειοκρατικών υπηρεσιών τουλάχιστον μέσα σε 15 μέρες», ανέφερε η κ. Μπίστα, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς υποδέχτηκαν τη βοήθεια με πολύ μεγάλη ευχαρίστησε και ανακούφιση. Η ίδια τόνισε ότι η δράση θα συνεχιστεί αμέσως μετά στη Θράκη με τη μονάδα να εδρεύει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, εξυπηρετώντας όλους τους ασθενείς της περιφέρειας και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία που υποδέχονται ογκολογικούς ασθενείς.

Για πολύ σημαντική δράση που συμπληρώνει τη δουλειά που γίνεται στο νοσοκομείο έκανε λόγο η διοικήτρια του Θεαγένειου, Λιάνα Κουρτέλη – Ξουρή. «Θέλουμε οτιδήποτε βοηθά τους ανθρώπους, οτιδήποτε συμπλέει με το όραμα και τη φιλοσοφία του νοσοκομείου. Αυτό που γίνεται είναι καταπληκτικό, γιατί το ΚΑΠΑ3 είναι και στο νοσοκομείο και στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Και το πιο σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουμε τις δράσεις. Οι ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση, βρίσκουν συμπαράσταση», ανέφερε και πρόσθεσε πως τις υπηρεσίες αυτές δεν μπορεί να τις προσφέρει το νοσοκομείο. «Το νοσοκομείο κάνει άλλη δουλειά. Γίνονται δράσεις που συμπληρώνουν το αποτέλεσμα. Ο ασθενής δεν πρέπει να ταλαιπωρείται για κανέναν λόγο, ούτε με μία ερώτηση. Έχει το δικό του θέμα, τη δική του ασθένεια και δεν πρέπει να ασχοληθεί με τα διαδικαστικά», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Κούβελας, Κατερίνα Νοτοπούλου και Κωνσταντίνα Αδάμου, η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, εργαζόμενοι σε φορείς παροχής κοινωνικής φροντίδας και επαγγελματίες υγείας.