Skip to main content

ΕΕΠΑΟ: Συνδρομή του κράτους για την ίαση του παιδικού καρκίνου

Τη συνδρομή της Πολιτείας στην ίαση του παιδικού καρκίνου ζητά, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Καρκίνου, η ΕΕΠΑΟ.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) ζητάει, με ανακοίνωση της, τη συνδρομή της επίσημης Πολιτείας στην ίαση του παιδικού καρκίνου «ώστε να επιτευχθούν περαιτέρω βελτιώσεις και ειδικότερα σε γραφειοκρατικά και διοικητικά θέματα που ίσως είναι ευκολότερα επιλύσιμα».

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Καρκίνου, σημειώνεται: «Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για βελτίωση της φροντίδας του παιδιού με καρκίνο. Καθένας μας μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης ή εθελοντής δότης μυελού των οστών. Καθένας μας μπορεί να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους και να προσφέρει λίγο από το χρόνο του».

Εξάλλου, η ανακοίνωση περνά μήνυμα αισιοδοξίας καθώς αναφέρει ότι 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο καταφέρνουν να ιαθούν από την νόσο: «Σήμερα 4 στα 5 παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση. Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, νέες θεραπευτικές δυνατότητες, με την εφαρμογή και διεθνών συνεργατικών πρωτοκόλλων προστίθενται στις ήδη καθιερωμένες δίνοντας νέα εφόδια στους θεράποντες και συνεπώς κουράγιο και βάσιμες ελπίδες στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η έγκαιρη ή και πρώιμη διάγνωση αλλά και θεραπεία είναι πλέον αδύνατη χωρίς τη συμβολή της γενετικής και της μοριακής βιολογίας. Η ιατρική έρευνα οδηγεί πλέον και σε εξατομίκευση των θεραπειών, σε μια προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και μείωσης των άμεσων και απώτερων επιπλοκών».

«Ιδιαίτερα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, η ευαισθησία απέναντι στους μικρούς ασθενείς είναι αυξημένη. Στόχος όλων θα πρέπει να είναι οι μικροί ασθενείς μας να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή και διαθέσιμη από πλευράς επιστήμης θεραπεία και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής», προσθέτουν.

Τέλος, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για παρουσίαση όλων των νεότερων εξελίξεων σε Ελλάδα και εξωτερικό στο προσεχές συνέδριο της Εταιρείας στην Αθήνα τον Μάιο.