Skip to main content

Βολές κατά πάντων από ΣΥΡΙΖΑ για ΜΕΑ δυτικού τομέα στη Μαυροράχη

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκη: «Όχι στη μετατροπή του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης σε σκουπιδότοπο της Κεντρικής Μακεδονίας»

«Όχι» στη μετατροπή του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης σε «σκουπιδότοπο της Κεντρικής Μακεδονίας», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη διαφαινόμενη, όπως έγραψε η Voria.gr, απόφαση να χωροθετηθεί δίπλα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κόμμα κάνει λόγο για καταστρατήγηση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και προσάπτει σε ΥΠΕΝ, ΦΟΔΣΑ, ΠΚΜ και δήμο Λαγκαδά ότι «απέκρυψαν την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης. Παρήγαγαν σειρά εγγράφων που είναι τελείως αίολα, και μεθόδευσαν την παράτυπη, παράλογη, αντιπεριβαλλοντική και κοστοβόρα επιλογή χωροθέτησης του έργου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «θα δώσει τον αγώνα μαζί με τις τοπικές κοινωνίες στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει επ' ουδενί αποδεκτή η προωθούμενη ζημιογόνα για το περιβάλλον ΜΕΑ στην προστατευόμενη περιοχή των λιμνών Κορώνειας Βόλβης ώστε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής οικολογικής αξίας να μην καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Θεσσαλονίκης και όλων των γειτονικών ενοτήτων Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΥΠΕΝ, ο ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ προχώρησαν, ύστερα από πολλά ήξεις αφήξεις, χωρίς διαβούλευση, με απούσα την τοπική κοινωνία, στη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίπλα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης,  καταστρατηγώντας κάθε έννοια Δημοκρατίας. Απέκρυψαν την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης. Παρήγαγαν σειρά εγγράφων που είναι τελείως αίολα, και μεθόδευσαν την παράτυπη, παράλογη, αντιπεριβαλλοντική και κοστοβόρα επιλογή χωροθέτησης του έργου.

H Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί έργο Α προτεραιότητας,θα εξυπηρετεί το 60% της Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και τις ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς, φθάνοντας την δυναμικότητα της στο μέγιστο ύψος των 300.000 τόνων/έτος. Για το έργο αυτό το 2018 είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και δημοσίους πόρους για να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του. Τώρα προχωρούν στην υλοποίηση με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)!!

Με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας που κατατάσσεται στην περιβαλλοντική κατηγορία Α1 και όπως προβλέπεται στην ΕΠΜ στη Γ΄ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου δεν επιτρέπονται τέτοια έργα μεγάλης κλίμακας που οι επιπτώσεις του πιθανά να απειλήσουν τα κατάντη ευαίσθητα οικοσυστήματα, είτε λόγω κακής λειτουργίας του είτε λόγω επίδρασης αστάθμητων παραγόντων ή ατυχήματος. Επιπλέον η χωροθέτηση δεν είναι κεντροβαρής και από αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους μεταφοράς  των απορριμμάτων. Μόνη λύση, να ματαιωθεί τώρα, η αντιεπιστημονική και αντιπεριβαλλοντική χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκη και να εκπονηθεί νέα μελέτη για τη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, χωρίς «υποβολείς θέσεων», με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον, το κόστος μεταφοράς και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Χατζηδάκης και η Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο¨πράσινη κυβέρνηση¨ δεν είναι αλλά στην πράξη κάνει ότι μπορεί για να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία για το περιβάλλον και να υποβαθμίζονται οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας και ότι το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης με τους Φορείς των Προστατευόμενων Περιοχών, ήταν ότι εφάρμοζαν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και άρα ήτανεμπόδιο στα καταστροφικά σχέδια Μητσοτάκη Χατζηδάκη για το περιβάλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θα δώσει τον αγώνα μαζί με τις τοπικές κοινωνίες στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει επ' ουδενί αποδεκτή η προωθούμενη ζημιογόνα για το περιβάλλον ΜΕΑ στην προστατευόμενη περιοχή των λιμνών Κορώνειας Βόλβης ώστε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής οικολογικής αξίας να μην καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Θεσσαλονίκης και όλων των γειτονικών ενοτήτων Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς.

Απεναντίας η περιοχή πρέπει να αναδειχτεί ως τόπος με εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και να γίνουν ενέργειες με βασικό στόχο την προστασίας του, σε συνδυασμό για την συμβολήτου στην τοπική ανάπτυξη με την προωθήσεισυμβατώνδραστηριοτήτων, όπως είναι ο οικοτουρισμός, ιαματικός, θεματικός τουρισμός κλπ, που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης».

Φωτογραφία αρχείου