Skip to main content

Βολές Νοτοπούλου σε Ταχιάο για τις εργολαβίες στην καθαριότητα

Η υποψήφια δήμαρχος κατηγορεί τον κ. Ταχιάο ότι σχεδιάζει τη χρησιμοποίηση εργολάβων στην καθαριότητα με φόντο απολύσεις εργαζομένων.

Σκληρή κριτική στον συνυποψήφιο της Νίκο Ταχιάο ασκεί η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου για την υπόθεση των 192 συμβασιούχων του δήμου στον τομέα της καθαριότητας και τα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως αναφέρει σε δήλωση της η κ. Νοτοπούλου η συγκεκριμένη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο «έδωσε πάτημα στο υποψήφιο του κ. Μητσοτάκη να μας εξηγήσει για μία ακόμα φορά το… όραμα του για το πως θέλει διοικήσει στο δήμο. Είναι γνωστό ότι η πολιτική του οικογένεια μέχρι και το τέλος του 2014 σχεδίαζε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ – κυρίως, αλλά όχι μόνο, στον τομέα της καθαριότητας – και την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, είτε με τη μέθοδο του αουτσόρσινγκ είτε με εργολαβίες, όπως είχε συμβεί άλλωστε στα κτήρια και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την απόλυση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας από τον κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με την υποψήφια δήμαρχο, στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Ταχιάου υποτίθεται ότι βρίσκονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ της διοίκησης του δήμου και των συμβασιούχων. «Είμαι βέβαια ότι θα ξέρει κάτι παραπάνω έχοντας υπηρετήσει το καθεστώς 1985 – 2010, αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος του είναι συνολικά οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και η εκχώρηση σε ιδιώτες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο θέμα των συμβασιούχων, η κ. Νοτοπούλου επισημαίνει ότι «δικομματισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,  με τη γνωστή νοοτροπία ιδιοκτήτη του κράτους, αξιοποίησε την τεράστια δεξαμενή των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο για την αναπαραγωγή του. Έτσι έγινε καθεστώς η μαζική κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που απαγορεύει τόσο το ελληνικό (άρθρο 8 παρ. 3 του νόμου 2112/20) όσο και το ενωσιακό δίκαιο (οδηγία 70/1999). Αυτή η μαζική κατάχρηση διέπλασε το καθεστώς πατρωνίας και ομηρίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα και αλλού για πολλές δεκαετίες».  

Σύμρφωνα με την ίδια, «το πρόβλημα επέτεινε το καθεστώς των μνημονίων, που οδήγησε σε δραστική μείωση του προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση με μαζική έξοδο τακτικού προσωπικού στη συνταξιοδότηση. Παράλληλα η μνημονιακή απαγόρευση, ουσιαστικά, πρόσληψης τακτικού προσωπικού οδήγησε σε συνέχιση της χρησιμοποίησης συμβασιούχων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των Δήμων. Την επαναφορά αυτής της μνημονιακής απαγόρευσης θέλει να επαναφέρει το κόμμα του κ. Ταχιάου».

Όπως επισημαίνει η Κατερίνα Νοτοπούλου το πρόβλημα με τους συμβασιούχους μπορεί να λυθεί:

α) με πρόσληψη τακτικού προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ

β) με παράλληλη προστασία ωστόσο των συμβασιούχων / θυμάτων της κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που επιλέγουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, όπως επιτάσσει το ελληνικό και το  ενωσιακό δίκαιο. Για την προστασία αυτή έχουν ήδη εκδοθεί εμβληματικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποδοκιμάζουν ρητά την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

«Από την άλλη πλευρά η χρησιμοποίηση εργολάβων για τις υπηρεσίες των Δήμων, εκτός του ότι, όπως αποδείχθηκε, είναι πολύ ακριβότερη για τους Δήμους, θα διαιωνίσει την απεχθή εκμετάλλευση ανθρώπων με άλλη νομική μορφή, εξίσου ή και πιο παράνομη ακόμη», καταλήγει η κ. Νοτοπούλου.