Skip to main content

Μια σελίδα για λιγότερες βόλτες μετ' εμποδίων στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις νέοι, τρεις εκ των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, δημιούργησαν τη σελίδα για τα κακώς κείμενα της μετακίνησης στην πόλη.

Τηλε-φονικοί... θάλαμοι που ξεφυτρώνουν πάνω σε οδηγούς τυφλών, πατίνια στη μέση του δρόμου και παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε πεζοδρόμια κάνουν συχνά τη διαδρομή των πεζών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης «βόλτα μετ’ εμποδίων». Και αν μάλιστα οι πεζοί είναι ΑμεΑ, η βόλτα μπορεί να γίνει από δυσάρεστη έως και επικίνδυνη.

Αυτές τις ιστορίες καθημερινής τρέλας αποφάσισαν να καταδείξουν τέσσερις νέοι που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, τρεις εκ των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, δημιουργώντας τη σελίδα «Βόλτα μετ’ εμποδίων» στο facebook.

Συγκεκριμένα, οι Πέλα Λιθουργίδου, ψυχολόγος, ο Σίμος Αρμένης, βοηθός φυσιοθεραπευτή, η Βάσω Άγκο, φοιτήτρια στο ΠΑΜΑΚ και σπουδάστρια στο ΙΕΚ τηλεφωνητών καθώς και ο Κώστας Σπαϊλάρι, επίσης βοηθός φυσιοθεραπευτή και μουσικός βρίσκονται πίσω από την καινούργια αυτή πρωτοβουλία μέσω της οποίας καταγράφουν με φωτογραφίες και κείμενα όλα τα προβλήματα που συναντούν οι πεζοί στη μετακίνησή τους. «Αναρτούμε στη σελίδα τη φωτογραφία που αποτυπώνει το πρόβλημα και περιγράφουμε το ζήτημα, συχνά με δόσεις χιούμορ, στο κείμενο της ανάρτησης. Έπειτα προσθέτουμε hashtags με την τοποθεσία του εμποδίου», αναφέρει, μιλώντας στη Voria.gr, ο Κώστας.

«Η ιδέα ξεκίνησε όταν πήγα να ανεβάσω στο προφίλ μου μια φωτογραφία από ένα εμπόδιο που υπήρχε σε οδηγό τυφλών στο πεζοδρόμιο», σημειώνει ο 26χρονος μουσικός και πρώην μαθητής στη Σχολή Τυφλών. Ο Κώστας έβλεπε συχνά κόσμο να κάνει παρόμοιες αναρτήσεις και σκέφτηκε πως αν γινόταν κάτι συνολικό, μία σελίδα όπου θα συγκεντρώνονταν όλες αυτές οι καταγγελίες, ίσως θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. «Μοιράστηκα την ιδέα μου με τους άλλους τρεις, τους άρεσε και ξεκινήσαμε».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η σελίδα δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με προβλήματα όρασης και ΑμΕΑ αλλά σε όλους τους πεζούς που μετακινούνται στους δρόμους ακόμα και στους οδηγούς. «Θέλουμε η σελίδα να αποτελέσει έναν τρόπο ώστε οι πολίτες να ενημερώνουν αλλά και να ενημερώνονται για τις παραβάσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινή μετακίνηση. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε ότι και οι παραβάτες που θα ακολουθούν τη σελίδα θα αντιληφθούν την έκταση των προβλημάτων που προκαλούν και έτσι θα ευαισθητοποιηθούν», σημειώνει.

Ήδη η σελίδα απέκτησε τους πρώτους 240 φίλους της και φιλοξενεί τις πρώτες αναρτήσεις της.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης στη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας δηλώνει ότι αυτή «είναι δύσκολη σε πάρα πολλά σημεία».«Δίπλα στη σχολή, έχω τσακωθεί αρκετές φορές με άτομα που αφήνουν τα φορτηγά τους πάνω στον οδηγό των τυφλών γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις το μπαστούνι που ακολουθεί τον οδηγό χώνεται κάτω από το φορτηγό και εγώ πέφτω πάνω του. Το ίδιο ισχύει και για τα σταθμευμένα ΙΧ», σημειώνει. Καινούριο πρόβλημα, όπως λέει, είναι τα πατίνια τα οποία επίσης συχνά αφήνουν οι χρήστες πάνω στους οδηγούς ενώ μόνιμο θέμα είναι τα αυτοκίνητα που παρκάρουν μπροστά στις στάσεις λεωφορείων αναγκάζοντας τους πεζούς να προχωρούν πιο εκεί για να ανέβουν στο αστικό.

Στόχος της ομάδας είναι, όπως αναφέρει ο ίδιος, όλα αυτά τα προβλήματα να κοινοποιηθούν μέσω της σελίδας και σταδιακά η «Βόλτα μετ’ εμποδίων» να φιλοξενεί καταγγελίες όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: fb σελίδα Βόλτα μετ' εμποδίων