Skip to main content

«Voltaρω 2021»: 8 στους 10 σκέφτονται θετικά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος στο μέλλον

Το 81% των πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, σκέφτεται θετικά την προοπτική αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος στο μέλλον

Αγγίζει το 41% το ποσοστό των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει ξεκινήσει έργα που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Voltaρω 2021» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, το 81% των πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, σκέφτεται θετικά την προοπτική αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος στο μέλλον.

Τα στοιχεία της έκθεσης βασίζονται στην επεξεργασία των απαντήσεων επισκεπτών της ετήσιας διοργάνωσης του Voltάρω από το 2017 έως σήμερα, καθώς και των απαντήσεων σε ειδικό ερωτηματολόγιο που προωθήθηκε στους 38 ΟΤΑ της Κεντρικής Μακεδονία.

Η Έκθεση Voltάρω 2021, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό προώθησης συστημάτων ευφυών μεταφορών, ERTICO –ITS Europe, με στόχο την υποστήριξη του «τοπικού οικοσυστήματος», ώστε να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες που αναδεικνύονται στον τομέα της κινητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν οι απαντήσεις που έδωσαν σε διαδραστικά ερωτηματολόγια γνώσεων , οι επισκέπτες των διοργανώσεων του Voltάρω από το 2017. Ειδικά στο ερώτημα εάν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό όχημα την επόμενη φορά που θα μπουν στη διαδικασία αγοράς αυτοκινήτου, το 81% των πολιτών απάντησε θετικά στην προοπτική αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλειονότητα των πολιτών έχει καλή κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ηλεκτρονικών οχημάτων.

 

«Η συγκεκριμένη τάση που δείχνει και το βαθμό ευαισθητοποίησης των επισκεπτών του Voltάρω είναι κρίσιμη για την προώθηση νέων και εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, η οποία βασίζεται εν πολλοίς στην ορθή ενημέρωσή των πολιτών σχετικά με τις ωφέλειες που θα προκύψουν για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία εν γένει, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της έκθεσης «Voltarω.

Από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας ζητήθηκε να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους και να διευκρινίσουν τις αναπτυξιακές τους προτεραιότητες, σχετικά με την καινοτομία στον τομέα της κινητικότητας.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει ότι η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων έχει την υψηλότερη προτεραιότητα, (82% ), ενώ η ευαισθητοποίηση των πολιτών (80%),είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα πηγών χρηματοδότησης (80% ).

Από τις απαντήσεις των εκπροσώπων των δήμων φαίνεται όμως ότι απορροφώνται λιγότεροι πόροι από τα προγράμματα της ΕΕ (63%)σε σχέση με τους εθνικούς πόρους (68%). Ακόμη προκύπτει ότι το 22% δεν έχει συμμετάσχει σε έργο της ΕΕ τα τελευταία 4 χρόνια που αφορά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και ότι οι περισσότεροι έχουν μετάσχει μόνο σε ένα την ίδια χρονική περίοδο.

Το ποσοστό των δήμων με έργα e-κινητικότητας ενταγμένα στο επιχειρησιακά τους σχέδια, αγγίζει το 41%. Το υψηλό ποσοστό όμως του 59% που δεν έχει κινηθεί ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλει ανάλογης προσοχής.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας που επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στην ηλεκτροκίνηση.

Κάθε χρόνο, μέσω της αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διοργανώνεται μια πράσινη γιορτή στη Θεσσαλονίκη, που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στα θέματα του περιβάλλοντος, κυρίως στη βιώσιμη αστική μετακίνηση. Στις διοργανώσεις που προηγήθηκαν, περισσότεροι από 100.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες πράσινες πρακτικές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

«Πλέον οι εκδηλώσεις του Voltάρω έχουν γίνει βήμα συνάντησης και διαλόγου της Αυτοδιοίκησης, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων και του επιχειρείν, με στόχο, τη δημιουργία νέων πεδίων συνεργειών για την ηλεκτροκίνηση και τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Για να να γίνει η Κεντρική Μακεδονία η πιο φιλική Περιφέρεια στο περιβάλλον, μια πραγματικά πράσινη Περιφέρεια», καταλήγει η ανακοίνωση για την έκθεση.

Καθοριστική στην επιμέλεια και σύνταξη της Έκθεσης Voltάρω 2021, ήταν η συμβολή της Δρ. Ιωάννας Τζανιδάκη, Chief Innovation Officer, ERTICO- ITS Europe και του Ειδικού Αστικής Καινοτομίας, Ορέστη Τρασανίδη, καθώς και της εθελοντικής ομάδας Ecothess (Γιώργος Μπάρμπας, Συγκοινωνιολόγος).