Skip to main content

Voltάρω 6: Η πράσινη τεχνολογία εντυπωσιάζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, scooter, ποδήλατα και πατίνια, αλλά και ηλιακό σκάφος που διαθέτει υψηλή ενεργειακή αυτονομία μεταξύ των εκθεμάτων.

Όλα τα τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα και εφαρμογές της ηλεκτροκίνησης παρουσιάζονται στο «Voltάρω 6», τη μεγάλη «πράσινη» γιορτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που διοργανώνεται για έκτη χρονιά στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, scooter, ποδήλατα και πατίνια, αλλά και ηλιακό σκάφος που διαθέτει υψηλή ενεργειακή αυτονομία χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχει στην οροφή του εκτίθενται στο πλακόστρωτο της παραλίας, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και μπορεί οι καιρικές συνθήκες να μην επέτρεψαν την επίδειξη του σκάφους, όπως και των διάφορων μοντέλων drones, ωστόσο μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν την παραλία για να δουν από κοντά τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα που απαντούν στις ενεργειακές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της εποχής, καθώς έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η περιφέρεια υποστήριξε από την αρχή την εκδήλωση που εξελίχθηκε σε θεσμό, «γιατί πιστεύουμε πως με την ενεργειακή κρίση και την περιβαλλοντική κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δράσεις που αναβαθμίζουν και προβάλλουν την ηλεκτροκίνηση για μια πιο βιώσιμη ζωή στις πόλεις είναι πολύ σημαντικές». Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως πέρα από την εκδήλωση που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου η περιφέρεια έχει προχωρήσει και σε συγκροτημένες δράσεις προμηθεύοντας τους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες με ηλεκτρικά οχήματα και απορριμματοφόρα και ταυτόχρονα με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, όπως νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, πολυκατοικίες για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς επίσης με την αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες led. «Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτη προτεραιότητα είναι ασφαλώς η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που έχουμε μπροστά μας. Στο πλαίσιο αυτό και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις με συγκεκριμένες πολιτικές, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινά σε λίγο», δήλωσε.

Η φετινή διοργάνωση συνέπεσε με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καινοτομίας για την Αστική Κινητικότητα για την έναρξη λειτουργίας περιφερειακού κόμβου καινοτομίας για την αστική κινητικότητα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παρόντος του υφυπουργού αρμόδιου αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου και της υπεύθυνης Νότου της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την καινοτόμο βιώσιμη αστική κινητικότητα, Μαρία Πάολα Καϊσέδο. «Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί, όπως άλλωστε το συνηθίζει, η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί, η Βόρεια Ελλάδα είναι σε πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αστική κινητικότητα να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, αλλά να περιλαμβάνει όλα τα μέσα μεταφοράς, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος τόνισε πως το κέντρο θα στηρίξει τους 38 δήμους της περιφέρειας, τόσο στη δικτύωση που χρειάζονται, αλλά κυρίως στην εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για να υλοποιήσουν τις δράσεις τους για την αστική κινητικότητα. «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αγκαλιάσει αυτή τη μεγάλη πράσινη γιορτή που είναι αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση, την καινοτομία και την τεχνολογία και φυσικά είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί έχουμε καταφέρει τον μεγάλο στόχο που θέσαμε ως διοίκηση της περιφέρειας πριν από οχτώ χρόνια. Ο στόχος ήταν οι συνέργειες και οι συνεργασίες. Μετά από οχτώ χρόνια τα αποτελέσματα είναι ορατά, υπάρχει ένα πολύ υγιές οικοσύστημα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τα ινστιτούτα, με τα εργαστήρια, με όλους τους φορείς της πόλης, με το επιχειρείν και είναι όλοι εδώ σήμερα στο Voltάρω, για να παρουσιάσουν ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει σε θέματα κινητικότητα, σε θέματα τεχνολογίας», είπε.

«Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να παραδώσουμε έναν καλύτερο, έναν ασφαλέστερο πλανήτη. Η κυβέρνηση έβαλε ως στόχο η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη να αναδειχθεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Παρά την ενεργειακή κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν αποκλίνουμε από τους στόχους μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να προαγάγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ηλεκτροκίνηση και γι' αυτό αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια και κάθε στήριξη στους διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως η Θεσσαλονίκη έχει βάλει ένα στοίχημα, το στοίχημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε λύσεις για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Έχουμε τις περισσότερες πλατφόρμες για τη μικροκίνηση, δηλαδή για ποδήλατα, για πατίνια, για ηλεκτρικά ποδήλατα, έχουμε σταθμούς φόρτισης. Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε να έχουμε μία πόλη στο πλαίσιο της επιτυχίας που είχαμε να είμαστε μία από τις 100 πόλεις για την κλιματική αλλαγή. Η Θεσσαλονίκη μέχρι το 2030 θα έχει ηλεκτρικά οχήματα, θα έχει ηλεκτρικά μέσα μαζικής μεταφοράς, θα είναι μία βιώσιμη πόλη. Στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο οποίος τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει έντονη δυναμική γύρω από τη μικροκινητικότητα, που είναι μαζί με τις συγκοινωνίες ο πυρήνας της βιώσιμης κινητικότητας. «Αυτό δίνει την ευκαιρία στην πόλη της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, εφόσον η πόλη έχει ήδη διπλασιάσει τον στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά και περιμένει ήδη τα νέας γενιάς ηλεκτρικά λεωφορεία που θα έρθουν από τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, αλλά και με την ολοκλήρωση του έργου του μετρό, έχει τη δυνατότητα πραγματικά να αποτελέσει την πρώτη ελληνική πόλη, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο των αστικών μεταφορών στο επίπεδο που λειτουργούν όλες οι μεγάλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παρούσα στο «Voltάρω 6» που θα είναι ανοιχτό για το κοινό μέχρι τις 8 το βράδυ, είναι και η Aristurtle, η αγωνιστική φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει την Electra, το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο αγώνων στη Βόρεια Ελλάδα, που έλαβε ήδη δεκάδες βραβεία σε διεθνείς αγώνες Formula.

Οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων μοτοποδηλάτων τελευταίας γενιάς. Πρόκειται για φορτιστές που είναι πλήρως εγκιβωτισμένοι στο πεζοδρόμιο και οι οποίοι μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια και φορτίζουν τα μοτοποδήλατα, μόλις σταθμεύσουν επάνω τους.

Στο πλαίσιο της γιορτής, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ομαδικό spinning ποδηλάτων με στόχο να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενέργεια, η οποία θα μεταφραστεί σε χρηματική ενίσχυση για τις οργανώσεις Άλμα Ζωής και Χαμόγελο του Παιδιού.