Skip to main content

Voltάρω: Οι ορθοπεταλιές Ζέρβα-Γιουτίκα και οι ατάκες για το ΠΑΟΚ-Άρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βρέθηκαν στην γιορτή της ηλεκτροκίνησης στη Νέα Παραλία

Στο αποψινό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη στο γήπεδο της Τούμπας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην γιορτή της ηλεκτροκίνησης "Voltάρω 3" στη Νέα Παραλία.

"Δήμαρχε δώστε κι άλλη ένταση" είπε δημοσιογράφος στον κ. Ζέρβα ο οποίος έκανε εκείνη την ώρα στατικό ποδήλατο (spin bike). "Το βράδυ θα δώσουμε ένταση" απάντησε ο γνωστός για τα ασπρόμαυρα αισθήματά του δήμαρχος αναφερόμενος στο αποψινό ντέρμπι. "Τι άλλο θα κάνουμε;" πρόσθεσε ο ίδιος, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, ο οποίος είναι Αρειανός, να συμπληρώνει "για να πάρουμε το ντέρμπι".



"Καταρχάς κάνω ποδήλατο και δεν λαχανιάζω. Πρώτο και κύριο πρέπει να κόψω το κάπνισμα, είναι μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Ίσως γνωρίζετε ότι προεκλογικά χρησιμοποιούσα ηλεκτρικό ποδήλατο πλέον ως δήμαρχος χρησιμοποιώ ηλεκτρικό αυτοκίνητο" δήλωσε αρχικά ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να γίνει μια σύγχρονη Μητρόπολη στα ευρωπαϊκά πρότυπα. "Πρέπει να γίνουν ποδηλατόδρομοι, πρέπει να έχουμε αστικές συγκοινωνίες και όλα αυτά που είναι τόσο αυτονόητα αλλά και τόσο προβληματικά στην πόλη μας. Όλοι μαζί θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη ώστε αυτήν την τετραετία η πόλη να είναι φιλική προς τους πολίτες της, ελκυστική στους επισκέπτες της και δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από μια ευρωπαϊκή μητρόπολη" σημείωσε.



Στον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της διοργάνωσης και στην επικείμενη προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε δήμους και Περιφέρεια στάθηκε ο κ. Γιουτίκας. "Σήμερα για καλό σκοπό κάνουμε όλοι ποδήλατο και προσφέρουμε ενέργεια στο μεγάλο έργο που κάνει το .Χαμόγελο του παιδιού.  Μέσω του ΕΣΠΑ και το κονδύλι ύψους 2,5 εκατ ευρώ, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί στους αστικούς δήμους και στην Περιφέρεια ώστε να εφοδιαστούν με ηλεκτροκίνητα οχήματα και φορτιστές. Είναι κρίσιμος παράγοντας ώστε να δώσουμε το παράδειγμα στους πολίτες αλλά και να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ήδη ηλεκτροκίνητα οχήματα να τα φορτίσουν στην πόλη" τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου χαιρέτησε τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονόμων Αποστόλου Βεσυρόπουλου για μία νέου τύπου απόσυρση οχημάτων υγρών καυσίμων για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Μικροί και μεγάλοι έχουν έρθει στη Νέα Παραλία στο ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου προκειμένου να γνωρίσουν της καλές πρακτικές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις πόλεις. Μέχρι τις 8 το βράδυ οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε τέσσερις, αλλά και σε τρεις τροχούς, τους σταθμούς φόρτισής τους, το βελτιωμένο μοντέλο του ηλεκτροκίνητου οχήματος «ARISTURTLE» του ΑΠΘ, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανάκια (scooter), ηλεκτρικά πατίνια, καθώς και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), αεροελικόπτερα της Αερολέσχης Σερρών, drones για αεροψεκασμούς και το εντυπωσιακό drone «rx-4 multirole portable uas» από το ερευνητικό project του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ.



Στους χώρους των περιπτέρων υπάρχει επίσης προσομοιωτής οδήγησης, για να ελέγξουν υπό την καθοδήγηση ειδικών του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ την οδηγική τους συμπεριφορά σε σχέση με την παραγωγή καυσαερίων, καθώς και φορητή μονάδα μέτρησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Στους επισκέπτες διατίθενται ηλεκτρικά πατίνια για δωρεάν βόλτες στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ θα μπορούν να λάβουν μέρος σε κλήρωση για να κερδίσουν δώρα.