Skip to main content

Volvi Estate: Το αγριέλαιο από τη Βόλβη που μιλά… γαλλικά

Το αγριέλαιο Volvi Estate, της Βιβής Μαρκομιχελάκη, παράγεται από τον μεγαλύτερο ιδιωτικό ελαιώνα αγριελιάς στη Μεσόγειο και θεωρείται superfood

Η αγριάδα και η αγνότητά του κέρδισαν την καρδιά ενός στρατηγού και την αφοσίωση μιας κυρίας των δημοσίων σχέσεων. Με έκταση πάνω από 4.000 στρέμματα και περίπου 60.000 ελαιόδεντρα, δίπλα στη λίμνη Βόλβη, είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ελαιώνας αγριελιάς στη Μεσόγειο και ένας από τους παλαιότερους, όπως τουλάχιστον φανερώνει το βυζαντινό ελαιοτριβείο που βρίσκεται στο κέντρο του. Εδώ και μια πενταετία από τις αγριελιές του παράγεται και φτάνει στην αγορά το αγριέλαιο Volvi Estate (Κτήμα Βόλβη), με πολλαπλάσιες τιμές φαινολών από τις μέσες των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων.

Υπεύθυνη για την αξιοποίηση του άγριου αυτού ελαιώνα είναι η Βιβή Μαρκομιχελάκη –χρόνια στον χώρο των δημόσιων σχέσεων- που μαζί με την κόρη της, Αθηνά, δημιούργησε την Volvi Estate, θέλοντας να συστήσει στους καταναλωτές τα οφέλη του αγριέλαιου, το οποίο θεωρείται υπερτροφή της ελληνικής φύσης, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Εκτός από το αγριέλαιο, η Volvi Estate ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά και φύλλα αγριελιάς, τα οποία έχουν τις ίδιες φαινόλες με το αγριέλαιο, με επιπλέον την ελευρωπαΐνη και πολλά οφέλη για την υγεία.

Η Volvi Estate εξάγει στη Γαλλία, όπου σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της, ενώ «βλέπει» και τις σκανδιναβικές χώρες. «Με ενδιαφέρει μόνο η Ευρώπη και δη οι χώρες που έχουν συνείδηση γύρω από την εναλλακτική ιατρική» λέει στη Voria.gr η Βιβή Μαρκομιχελάκη. Στην Ελλάδα το αγριέλαιο του κτήματος βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις, σε ντελικατέσεν και εδώ και λίγο καιρό και σε φαρμακεία.

Μάλιστα, στα σχέδια της Βιβής Μαρκομιχελάκη είναι να γίνει το κτήμα επισκέψιμο, ώστε να μπορεί ο κόσμος να μοιραστεί μαζί της τις ομορφιές του κατάφυτου αυτού ελαιώνα αγριελιάς.

Ο στρατηγός και η ιστορία του κτήματος

Ο στρατηγός Ιωάννης Δημητρακόπουλος, αρχηγός της μεραρχίας Θράκης στους Βαλκανικούς Πολέμους, βρέθηκε μια μέρα μπροστά στον τεράστιο αυτόν ελαιώνα και τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Με το τέλος του πολέμου, πούλησε ένα ολόκληρο τετράγωνο στην τότε Πλατεία Αγάμων για να αγοράσει το κτήμα και το 1932 μετακόμισε στη Ρεντίνα, όπου έκτισε ένα αγροτόσπιτο για να είναι κοντά στον ελαιώνα. Όταν ο στρατηγός πέθανε, ο ένας από τους γιους του αποφάσισε να πάει με τη σύζυγό του –μητέρα της Βιβής Μαρκομιχελάκη- να ζήσει στη Ρεντίνα, με σκοπό να ασχοληθεί με τον ελαιώνα, ο οποίος έκτοτε πέρασε από σαράντα κύματα.

Από αριστερά Αθηνά και Βιβή Μαρκομιχελάκη

Την ιδέα του αγριέλαιου τη σκέφτηκε η Βιβή Μαρκομιλεχάκη όταν κατάλαβε τι θησαυρό είχε στα χέρια της. Μάλιστα, πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές την προσέγγισαν όταν άρχισε να ασχολείται, προτρέποντάς την να μην εμβολιάσει τις αγριελιές και λέγοντάς της χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο θα ήταν… αμαρτία. Καταλυτική ήταν η επαφή της με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Προκόπιο Μαγιάτη, κατά την οποία διαπίστωσε πως το αγριέλαιο από το κτήμα είχε υψηλή περιεκτικότητα στις φαινόλες ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, που πληρούν τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις για ισχυρισμό υγείας. Έτσι μαζί με την κόρη της ανασκουμπώθηκαν και το 2015 το Volvi Estate έφτασε στα ράφια των καταστημάτων.

Μάλιστα, ο ανεξάρτητος κατάλογος έξτρα παρθένων ελαιόλαδων aristoleo με υψηλές φαινόλες, που βασίζεται στο τεστ των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπιου Μαγιάτη και Ελένης Μέλλιου, κατατάσσει το αγριέλαιο Volvi Estate στις υψηλότερες θέσεις.

Ο δύσκολος καρπός που αξίζει τον κόπο

Το αγριέλαιο Volvi Estate παράγεται με τη διαδικασία της πρώτης ψυχρής έκθλιψης, που διασφαλίζει την ποιότητα και την βιολογική αξία. Οι καρποί μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο αυθημερόν και το αγριέλαιο είναι έτοιμο σε λιγότερο από 24 ώρες. Οι αγριελιές μεγαλώνουν στο κτήμα εδώ και αιώνες, ανέγγιχτες από ανθρώπινη παρέμβαση, μόνο με την προστασία του ήπιου μικροκλίματος της λίμνης, αλλά του κοντινού ορεινού όγκου. Τα δέντρα καρποφορούν με τη πιο φυσική διαδικασία, με τη βοήθεια μόνο του ήλιου και της βροχής. Σήμερα μάλιστα στον ελαιώνα συνυπάρχουν περίπου 60.000 αγριελιές, από τις οποίες παράγεται το αγριέλαιο, με 1000 διάσπαρτες ήμερες. Για ένα λίτρο αγριέλαιου χρειάζεται να συγκομιστούν τουλάχιστον 20 κιλά καρπού. «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μαζευτούν οι ελιές. Ο καρπός είναι μικρός και στην κυριολεξία γραπωμένος στο δέντρο. Το αποτέλεσμα όμως αξίζει τον κόπο» εξηγεί η Βιβή Μαρκομιχελάκη.