Skip to main content

Βόμβα από Ερντογάν: Δεν εγκρίνει την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας "ας μην μπουν στον κόπο" να ταξιδέψουν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας είχε γίνει γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Φινλανδίας και Σουηδίας σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να κάμψουν τις αντιστάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά μετά την εξέλιξη αυτή είναι άνγωστο το τι θα πράξουν.

Η Τουρκία είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν θα δώσει το «οράσινο φως» για την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι αντιρρήσεις εδράζονται στη θέση της ότι αυτές οι δύο χώρες υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους (PKK), ενώ παράλληλα ζητά από τις χώρες αυτές να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.