Skip to main content

Βόμβα ΠΑΟΚ: Ζητεί πάγωμα του ΠΔ για τη «Νέα Τούμπα» και αλλαγές για χρηματοδότηση-χρήσεις

Προς αποφυγήν «αμφιβολιών και αμφισημιών», ο ΠΑΟΚ ζητεί διακοπή της διαδικασίας ώστε να υπάρξουν αλλαγές που κρίνει αναγκαίες - Τι ζητεί από δήμο-ΠΚΜ

Ρουκέτα έριξε σήμερα ο ΠΑΟΚ για το πρότζεκτ «Νέα Τούμπα», το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν μπει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε περάσει το τελευταίο στάδιο πριν σταλεί στο ΣτΕ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα έδινε στον Δικέφαλο το έναυσμα για εκκίνηση των διαδικασιών. Ο ΠΑΟΚ πλέον ζητεί διακοπή της διαδικασίας έκδοσης του ΠΔ, κρίνοντας ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν αφενός η ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων για τη χρηματοδότηση τόσο του γηπέδου όσο και για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και οι χρήσεις γης. Για τον λόγο αυτόν ζητεί συνομολογία του δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παρ' όλα αυτά, στον Δικέφαλο αποφάσισαν να γίνει πρόσκληση σε διαγωνισμό για το master plan, ενώ δόθηκε και εντολή για συζητήσεις με το ΟΑΚΑ και άλλα υποψήφια για τη μετεγκατάστασή του γήπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη σύσκεψη για το γήπεδο, υπό την επίβλεψη του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, αλλά και με την παρουσία του Δημοκράτη Παπαδόπουλου, που εκπροσώπησε τον ΑΣ. Στη σύσκεψη, όπως ενημέρωσε ο Δικέφαλος, συζητήθηκαν οι προτάσεις των νομικών συμβούλων σχετικά με τις μετατροπές που, σύμφωνα με τους «ασπρόμαυρους», «επιβάλλεται να γίνουν στο υπό ψήφιση Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου αυτό να ανοίγει χωρίς αμφιβολία και αμφισημίες, τον δρόμο για την ανέγερση ενός σύγχρονου, βιώσιμου γηπέδου στη θέση του υπάρχοντος».

Σύμφωνα πάντα με τον ΠΑΟΚ, με τη μορφή που εξετάστηκε πρόσφατα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους υπουργούς και φορείς αυτό δεν συμβαίνει και αποφασίστηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να ζητήσει τη διακοπή της διαδικασίας έκδοσης έως ότου ενσωματωθούν σε αυτό «όλες οι απαραίτητες αλλαγές, που θα ξεκαθαρίζουν αφενός την ευθύνη του κάθε φορέα στην χρηματοδότηση των έργων τόσο του γηπέδου όσο και του περιβάλλοντα χώρου και αφετέρου στις διευρυμένες δυνατότητες χρήσεις γης τού εν γένει χώρου».

Για τον λόγο αυτόν και για να αλλάξουν σημεία που είναι σε αντίθεση με τις έως τώρα συμφωνίες με τον Δήμο και την Περιφέρεια, λένε από τον Δικέφαλο, αποφασίστηκε να ζητηθούν επιστολές από τους δυο φορείς που θα συνομολογούν τις απαιτούμενες αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα.

Πρόσκληση σε διαγωνισμό για το master plan και εντολή για συζητήσεις με ΟΑΚΑ

Παράλληλα και συνεπικουρικά, σημειώνεται στην ίδια ενημέρωση των «ασπρόμαυρων», αποφασίστηκε να γίνει πρόσκληση σε διαγωνισμό για το master plan του γηπέδου σε εταιρείες με εμπειρία σε ανάλογα έργα ανακατασκευής γηπέδων σε αστικό ιστό.

Τέλος, δόθηκε η εντολή να προχωρήσουν οι συζητήσεις τόσο με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ όσο και με τις διοικήσεις των υποψήφιων γηπέδων για μετεγκατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο είχε γίνει το καθοριστικό βήμα για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης ανέγερσης νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής στη λεγόμενη Αλάνα της Τούμπας, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ είχε εγκρίνει ομόφωνα το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα γεγονός που σήμαινε ότι σύντομα ο φάκελος θα πήγαινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε με Προεδρικό Διάταγμα να ενεκρινόταν η έναρξη του έργου.