Skip to main content

Βόμβα στην ατμόσφαιρα το νέφος των πυρκαγιών - Ποιοι και τι πρέπει να προσέξουν

Έως και μία εβδομάδα μετά την κατάσβεση θα είναι υψηλές οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων – Μεγάλη η ακτίνα διασποράς γύρω από τα πύρινα μέτωπα

Σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τη δημιουργία νέφους καπνού σε μεγάλη ακτίνα έχουν προκαλέσει τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων θα παραμείνουν υψηλές έως και για μία εβδομάδα μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, μπορεί να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα ακόμα και για διάστημα λίγων μηνών, προκαλώντας προβλήματα ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

«Έχουμε πολύ περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια, που με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν συγκεκριμένα όρια. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στην Αθήνα ήταν πάνω από δέκα φορές παραπάνω από τα όρια. Αυτό σημαίνει ότι είτε κανείς είναι σε περιοχή που έχει πληγεί από την πυρκαγιά, είτε σε κοντινή περιοχή, γιατί η αέρια μάζα μεταφέρεται, κινδυνεύει από τα προϊόντα της πυρκαγιάς και καλό είναι οι πιο ευαίσθητοι, αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας και οι υπερήλικες να προστατευτούν. Η αέρια ρύπανση δεν είναι τοξική, εκτός αν έχουν καεί και απορρίμματα. Αν η φωτιά έχει συμπαρασύρει και πλαστικά, για παράδειγμα, τότε έχουμε και τοξικότητα», ανέφερε στη Voria.gr ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Νίκος Μουσιόπουλος.

Η μεγάλη έκταση των πυρκαγιών στην Εύβοια είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά των σωματιδίων της καύσης μέχρι τον Βόλο, ενώ οι φωτιές στην Αττική φαίνεται να επηρέασαν ακόμα και την Κρήτη.

(δορυφορική τηλεπισκόπηση από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος)

«Η μεταφορά των αερίων μαζών εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Πιθανόν να έχουμε μεγάλης κλίμακας μεταφορά. Βέβαια, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο μικρότερες είναι οι συγκεντρώσεις. Οι δορυφόροι έχουν αποτυπώσει την κίνηση του πλουμίου, όπως ονομάζεται το νέφος αυτό, αλλά αυτή η μεταφορά δεν είναι εύκολο να γενικευτεί, γιατί εξαρτάται και από τα πεδία ανέμων, από την ατμοσφαιρική ευστάθεια. Το κυριότερο πρόβλημα έχουν αυτοί που βρίσκονται κοντά στις εστίες. Και εκεί, με βάση τα μοντέλα διασποράς, φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει μέχρι και για μία εβδομάδα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, εκτός αν έχουμε την τύχη να βρέξει και να ξεπλυθούν τα υπολείμματα. Όχι βέβαια πολύ έντονη βροχή, για να μην έχουμε πλημμύρες», σημείωσε ο καθηγητής.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες

Τα αιωρούμενα σωματίδια και ο καπνός, με την αυξημένη περιεκτικότητα σε μονοξείδιο του άνθρακα επηρεάζουν σημαντικά την υγεία κυρίως των ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα.

«Βασικός «στόχος» είναι οι πνεύμονες, αλλά από το μονοξείδιο του άνθρακα επηρεάζονται και πολλά άλλα όργανα, το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, αλλά και το νευρολογικό σύστημα. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους, ζαλάδες, τσούξιμο στα μάτια που να μην περνούν με τα κοινά παυσίπονα. Οι ασθενείς που έχουν σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, θα πρέπει να παίρνουν κάποια μέτρα, όταν βέβαια οι συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα και των σωματιδίων είναι αυξημένη, κυρίως όπου υπήρχε μεγάλη κάλυψη από τα προϊόντα της πυρκαγιάς και τα οποία για να φύγουν τελείως θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες, μέχρι και λίγοι μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Γιατί συνεχώς η καμένη γη θα αναπαράγει νέα σωματίδια και νέο μονοξείδιο του άνθρακα από την ατελή καύση, η οποία γίνεται και με τα υπολείμματα που μένουν, αλλά και τις πιθανές αναζωπυρώσεις», εξήγησε στη Voria.gr ο πνευμονολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, Ηρακλής Τιτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Τιτόπουλος ανέφερε: «Τα άτομα αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους και να φοράνε ειδική μάσκα, την Ν95, για να μην έχουν πρόβλημα με την εισπνοή αυτών των σωματιδίων που κάθονται στον βρογχικό βλεννογόνο. Θα πρέπει επίσης να μην παραλείπουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, γιατί καμιά φορά χρόνιοι ασθενείς ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους, ειδικά όταν αισθάνονται καλά. Και βέβαια είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν κλιματισμό στο σπίτι τους και να προσέχουν τα ανοίγματα στα παράθυρα και τις πόρτες».