Skip to main content

Ακίνητα: Η Χαλκιδική πρωταθλήτρια στην αύξηση των τιμών στη Βόρεια Ελλάδα - Οι άλλοι νομοί

Διψήφια αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων στη Χαλκιδική - Ποιοι είναι οι πιο... οικονομικοί νομοί, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών

Με… καρδιογράφημα μοιάζουν οι τιμές πώλησης κατοικιών στη Βόρεια Ελλάδα καθώς σε αρκετούς νομούς οι ζητούμενες τιμές επιταχύνθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ σε άλλες περιοχές κατέγραψαν σημαντική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, με βάση τον δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), η μεγαλύτερη αύξηση τιμής πώλησης του τμ κατά το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφεται στη Χαλκιδική (12%) ενώ η σημαντικότερη πτώση στα Γρεβενά (15,4%). Σημειώνεται πως η εν λόγω συρρίκνωση τιμής αποτελεί τη μεγαλύτερη πανελλαδικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα Γρεβενά, που αποτελεί έναν από τους νόμους της Βόρειας Ελλάδας όπου οι τιμές πώλησης εξακολουθούν να είναι άκρως δελεαστικές, καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους έναντι του τρίτου τριμήνου του 2021, με αποτέλεσμα το τμ να διαμορφώνεται πλέον στα 677 ευρώ έναντι 800 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Στη Χαλκιδική που κρατά τα σκήπτρα στις αυξήσεις τιμών κατά το εξεταζόμενο διάστημα η τιμή του τμ πλέον βρίσκεται στα 1.905 ευρώ έναντι 1.700 πέρσι.

Ποιες περιοχές είναι περισσότερο οικονομικές

Η χαμηλότερη τιμή ανά τμ (577 ευρώ) καταγράφεται στη Φλώρινα, όπου μάλιστα σημειώθηκε αύξηση έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος που αγγίζει το 4,9%.

«Οικονομικός» νομός και η Κοζάνη, αφού η μέση τιμή καταγράφει πτώση κατά 4% και τοποθετείται στα 667 ευρώ. Αντίστοιχη εικόνα και στο Κιλκίς με την τιμή του τμ στα 644 ευρώ και οριακή αύξηση κατά 0,3%. Στον νόμο Καστοριάς η τιμή του τμ αγγίζει τα 701 ευρώ παρουσιάζοντας ασθενική αύξηση 0,1%.

Στα 753 ευρώ η τιμή του τμ στις Σέρρες όπου ωστόσο η τιμή πώλησης έναντι του τρίτου τριμήνου του 2021 τσίμπησε κατά 7,5%.

Πτώση κατά 2,4% σημείωσε η μέση τιμή πώλησης του τμ (917 ευρώ) στη Ροδόπη, ενώ στην Πέλλα περιορίστηκε κατά 1,8% με τη μέση τιμή του τμ να διαμορφώνεται στα 778 ευρώ.

Διαφορετική είναι η εικόνα στον νόμο Έβρου, όπου η μέση τιμή βρίσκεται στα 1.290 ευρώ και η αύξηση οριοθετείται στο 6,20%.

Αύξηση κατά 5,8% εμφανίζει η τιμή του τμ (933 ευρώ) στον νόμο Ξάνθης ενώ στον νόμο Πιερίας η τιμή του τμ σκαρφάλωσε στα 1.000 ευρώ με την αύξηση να φτάνει στο 3,8%.

Στον νόμο Καβάλας η αύξηση της τιμής του τμ (1.215 ευρώ) αγγίζει το 3,3%.