Skip to main content

Στοίχημα επιβίωσης για τους ξενοδόχους της Βόρειας Ελλάδας η φετινή σεζόν

Με κλειδωμένες τιμές από την περσινή χρονιά τα τουριστικά πακέτα, την ώρα που το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευτεί έως 30% λόγω της ενεργειακής κρίση

Για ισορροπία του τρόμου κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς καλούνται να υπερκεράσουν τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στον απόηχο του Πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που το λειτουργικό τους κόστος έχει αυξηθεί έως και 30% λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα καλούνται να επιβιώσουν με κλειδωμένες τιμές από την προηγούμενη σεζόν όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το ξέφρενο ράλι της ενέργειας και του πληθωρισμού που μοιάζουν με βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

Και όλα αυτά, την ώρα που όπως λένε ξενοδόχοι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί ο οδικός τουρισμός, καθώς οι δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας βασίζονται σε αυτόν κατά κύριο λόγο για τις ελεύσεις από τα Βαλκάνια. Μάλιστα ο Μάιος ήταν άκρως υποτονικός για τους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ για τους επόμενους τρεις μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) σε κάποιες περιπτώσεις οι κρατήσεις είναι στο 50%.

Εκείνοι που δείχνουν να κινούνται περισσότερο από τους Βαλκάνιους είναι οι Ρουμάνοι οι οποίοι πλέον πέρα από τις κλασικούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα που επιλέγουν (Χαλκιδική, Θάσο, Πιερία, Σαμοθράκη) αρχίζουν να… προελαύνουν και νοτιότερα, με περιοχές όπως η Αιδηψός ή το Ιόνιο να μπαίνουν στο μικροσκόπιό τους.

Αγκάθι για τον ξενοδοχειακό κόσμο αποτελεί και η μεγάλη αύξηση των κρατήσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς συνιστά ακόμη μια σημαντική απειλή για τον κλάδο, ειδικά όσο παραμένει άλυτο το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που λειτουργούν νόμιμα, ενάντια στη σκιώδη, όπως τη χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, φιλοξενία.

Το διακύβευμα είναι η επιβίωση

Μπορεί οι προβλέψεις για τoν ελληνικό τουρισμό το 2022 να είναι, ειδικά για κάποιους νησιωτικούς προορισμούς, άκρως αισιόδοξες, ωστόσο το διακύβευμα για τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι η βιωσιμότητά τους, αφού οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, αλλά και τις πρώτες ύλες αναμένεται να ροκανίσουν τις ταμειακές ροές τους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, το κόστος λειτουργίας φαίνεται να είναι 25% με 30% αυξημένο σε σύγκριση με το 2021, με την ενέργεια να πρωταγωνιστεί σε αυτή την εξίσωση το 2022. Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει ο κ. Τάσιος, ότι τα ξενοδοχεία που βασίζονται στο μαζικό μοντέλο προσέλκυσης πελατών (τα περισσότερα) έχουν υπογράψει συμβόλαια με τους tour operetor's, τα οποία φέρουν κλειδωμένες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα «κλειδωμένα» συμβόλαια τα υπογράφουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναν χρόνο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής χρόνιας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αύξηση εκ των υστέρων. Στο μεταξύ, τα δυο προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν αυξήσεις τιμών στα συμβόλαια λόγω της πανδημίας και της προσπάθειας να παραμείνει ανταγωνιστικό το τουριστικό πακέτο.

Πάντως όποια σκέψη για αύξηση των τιμών στις υφιστάμενες μονάδες μετατίθεται για το 2023 και πάντα με γνώμονα τις συνθήκες που θα επικρατούν τη δεδομένη στιγμή.