Skip to main content

Β. Ελλάδα: Πού θα γίνουν οι πρώτες επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη

Μέχρι τέλος του έτους οι αποφάσεις για 12 επενδυτικές προτάσεις στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης – Στα 14 εκατ. τα πρώτα project στη Β. Ελλάδα

Σε νέα εποχή μπήκε η αγορά της κάνναβης στην Ελλάδα μετά την έγκριση των δύο πρώτων αδειών για την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία βάζει επισήμως τη χώρα στον «χορό» του «πράσινου χρυσού», μια αγορά που σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε το 2015 τα 11 δισ. ευρώ, με τάσεις ραγδαίας ανάπτυξης, καθώς εκτιμάται να φτάσει σε αξία τα 55,8 δισ. δολ το 2025.

Όπως προβλέπεται στην σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άδεια έλαβαν οι εταιρείες BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δυο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, υπάρχουν ακόμη 12 κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας. Από τους παραπάνω φακέλους οι τρεις αφορούν εταιρείες με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα:

- Εταιρεία στο Κιλκίς με εκτιμώμενη επένδυση 10 εκατ. ευρώ και δημιουργία 64 θέσεων εργασίας
- Εταιρεία επίσης στο Κιλκίς, που προτείνει επένδυση 3 εκατ. ευρώ και δημιουργία 43 θέσεων εργασίας
- Εταιρεία με έδρα τις Σέρρες, με επενδυτικό πλάνο 1 εκατ. ευρώ και 12 εργαζομένους

Οι υπόλοιποι φάκελοι αφορούν εταιρείες με έδρα τη Βοιωτία (5), την Κόρινθο (2), την Σπάρτη και την Αττική. Οι αποφάσεις για την έγκριση ή μη των προτάσεων αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Άλλωστε, η Ελλάδα, μετά την ψήφιση τον Ιανουάριο του νόμου 4523/2018 για την παραγωγή τελικών προϊόντων κάνναβης, αποτελεί πόλο έλξης για διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, λόγω των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η χώρα, όπως ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, χαμηλό κόστος εργατικού δυναμικού, υψηλό μορφωτικό επίπεδο εργαζομένων και το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί ως εγγύηση για την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Στη Βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένα, υπάρχει τους τελευταίους μήνες έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με κεφάλαια από χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Καζακστάν. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν μάλιστα ότι οι συνολικές επενδύσεις στην περιοχή μπορεί να εκτιναχθούν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια (δείτε εδώ).