Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: Επτά στους δέκα μουσικούς εκτός επιδόματος των 800 ευρώ

Σε δύσκολη κατάσταση η πλειοψηφία των καλλιτεχνών, αφού η ρύθμιση της σχετική ΚΥΑ αφήνει τους περισσότερους εκτός του ειδικού επιδόματος.

Μεγάλο ποσοστό μουσικών στη Βόρεια Ελλάδα έμεινε εκτός του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ, που προορίζεται για τη στήριξη εργαζόμενων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη λόγω της πανδημίας.

Οι καλλιτέχνες αποτελούν την ομάδα που έμεινε εκτός του επιδόματος και παρά τη ρύθμιση που έγινε, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού που δεν θα λάβουν το επίδομα.

Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Πολιτισμού τα μέλη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνουν τα αιτήματά τους αναφορικά με τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ειδικού σκοπού που αφορά και τον κλάδο τους.

Όπως επισημαίνουν τα τρία σημεία που επισημαίνουν και αιτούνται να ληφθούν υπ’ όψη από την κυβέρνηση είναι τα εξής:

α) Να συμπεριληφθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν έχουν συμπεριληφθεί, (δηλαδή οι μονοήμερες ή ολιγοήμερες συμβάσεις και αυτές που έχουν λήξει πριν από τις 20 Μαρτίου). Οι μουσικοί που εργάζονται σε διαφορετικούς χώρους άλλες ημέρες κάθε εβδομάδα συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου μικρής διάρκειας με αποτέλεσμα να εξαιρούνται.

β) Να διευρυνθεί το χρονικό όριο που έχει τεθεί (1 έως 20 Μαρτίου) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, για όλες τις προσλήψεις αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Μάλιστα σημειώνουν πως με την πρόσφατη ρύθμιση για τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος ειδικού σκοπού η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων του κλάδου των μουσικών εξαιρείται. «Οι ματαιώσεις συναυλιών και παραστάσεων, ξεκίνησαν από το τέλος Φεβρουαρίου με την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Αποκριάς και στη συνέχεια ακυρώνονταν καθημερινά όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι που δεν έχουν εργαστεί μέσα στον μήνα Μάρτιο», αναφέρουν.

γ) Να συμπεριληφθούν  οι μουσικοί και καθηγητές μουσικής  που εργάζονται με εργόσημο.

Οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας επαναλαμβάνουν πως αυτό που ζητούν είναι ίση μεταχείριση με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Παράλληλα τονίζουν ότι με όλους τους διαθέσιμους τρόπους ζήτησαν διάλογο με την κυβέρνηση εδώ και έναν μήνα ώστε να δοθεί προσοχή στο πρόβλημά τους και η απάντηση που έλαβαν, είναι ότι θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με την ΚΥΑ της 21/04/2020 όσοι έχουν λάβει το εποχικό βοήθημα το 2019, δηλαδή με βάση τις ημέρες ασφάλισης του 2018.

«Στην ουσία δηλαδή ένας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων του κλάδου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μουσικοί.

Τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας, που αφορούν και την πλειονότητα των καλλιτεχνών της χώρας είναι:

«Α) Πως είναι δυνατόν να κριθεί η επαγγελματική υπόσταση και η οικονομική ανάγκη με βάση τα στοιχεία 2018, ενώ η κρίσιμη περίοδος που εσείς θέτετε στις αρχικές προϋποθέσεις, είναι αυτή του Μαρτίου του 2020; Που ούτε και αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική.

Για όσους ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από την 01/01/2019 τι πρόβλεψη υπάρχει;

Β) Σύμφωνα με τις βεβαιώσεις που έχουν χορηγήσει οι Σύλλογοι Μουσικών, οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος δεν ξεπερνούν τους  χίλιους. Ο λόγος είναι ότι υπολογίζονται μόνο οι ημέρες ασφάλισης από ζωντανές εμφανίσεις, οι οποίες είναι λιγότερες των ημερών ασφαλίσεως από μαθήματα ή ηχογραφήσεις, (που είναι και το σύνηθες) και έτσι επιδοτείται με το εποχικό επίδομα ένα πολύ μικρό ποσοστό του κλάδου. Επίσης εξαιρούνται όσοι έχουν επιδοτηθεί με ταμείο ανεργίας από 01/09 έως 30/11/2019 ή ήταν στρατευμένοι την ίδια περίοδο.

Έχετε γνώση επ' αυτού;

Γ) Γιατί δεν γίνεται διάκριση στο τύπο σύμβασης (αορίστου, ορισμένου χρόνου) στις προσλήψεις του 2018 και γίνεται επιλεκτικά μόνο για τον Μάρτιο του 2020;

Δ) Δεν έχει την δυνατότητα το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας που ασχολείται με το θέμα, να συγκρίνει τον αριθμό των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος  που καταβλήθηκε το 2019, με τον αριθμό όσων εργαστήκαν ανά μήνα το πρώτο τρίμηνο του 2020, με όλους τους τύπους συμβάσεων και σύμφωνα με τον κωδικό ενσήμου, για να βγάλει ασφαλή και πραγματικά συμπεράσματα;».

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος χωρίς όπως αναφέρει ουσιαστική πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, πέτυχε να έχει μία σαφή εικόνα για το ποσοστό των μη επιδοτούμενων, το οποίο και τοποθετείται στο 65-70% του συνόλου.

«Οι εργαζόμενοι του καλλιτεχνικού χώρου είναι βέβαιο ότι θα είναι οι τελευταίοι που θα επανέλθουν στην κανονικότητα, όποια θα είναι αυτή. Ζητούμε, έστω και τώρα, ουσιαστικό διάλογο και πραγματική λύση του προβλήματος, με γνώμονα την ίση μεταχείριση των πολιτών όπως άλλωστε προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας.