Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: Μαύρα σύννεφα στον τουρισμό για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού

Φόβοι για φρένο στις αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα - Τι λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος

Μαύρα σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό φαίνεται να απλώνει η ουκρανική κρίση, η διάρκεια και η ένταση της οποίας είναι μέχρι στιγμής άγνωστη. Η ανησυχία από τις εξελίξεις στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα είναι έκδηλη για τους ανθρώπους του τουρισμού, με τη χθεσινή εισβολή των Ρώσων να την επιτείνει.

Όπως λένε εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου « η κατάσταση που εξελίσσεται αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Η εν εξελίξει ρωσο ουκρανική σύρραξη μόνο δυσοίωνα μηνύματα δημιουργεί, προκαλώντας μούδιασμα στον τουρισμό της χώρας την ώρα που τα μέχρι πρότινος μηνύματα ήταν άκρως θετικά».

Το ουκρανικό προστίθεται στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει φέτος ο τουρισμός, καταδεικνύοντας την ευαισθησία της «βαριάς» βιομηχανίας σε εξωγενείς παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μόνον οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας που προβληματίζουν τους ανθρώπους του τουρισμού καθώς σημαντικό κομμάτι στην τουριστική αγορά είναι η ψυχολογία και δεδομένου ότι αυτή την εποχή ξεκινούν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και τη μορφή του προβλήματος.

«Από σήμερα η κατάσταση και για όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, είναι δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο, προφανώς και τουριστικά» ανέφερε στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως όλα έχουν «παγώσει» και υπάρχουν ακυρώσεις ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή. «Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν. Το ότι είμαστε στο Φλεβάρη είναι θετικό διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως το Μάιο» σημειώνει ο κ. Τάσιος.

«Όσο αιφνιδιαστικά ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία τόσο σύντομα ευχόμαστε να ολοκληρωθεί» λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς υπογραμμίζοντας πως πέρυσι η Χαλκιδική δέχτηκε 50.000 Ουκρανούς τουρίστες, οι οποίοι ταξιδεύουν τόσο οδικώς, όσο και αεροπορικώς. Την ίδια χρονιά η Χαλκιδική υποδέχτηκε 75.000 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες ενώ συνολικά η χώρα 750.000 τουρίστες.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

Πέρυσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ήταν άνω των 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, έβαινε σταθερά αυξανόμενος κατά την τελευταία τριετία πριν την πανδημία. Ειδικότερα, από τους 232.064 τουρίστες του 2017, περάσαμε στους 262.795 το 2018 (αύξηση 12,9%), για να φθάσουμε στους 447.124 τουρίστες το 2019. Το 2020 ο αριθμός των τουριστών από την Ουκρανία μειώθηκε στα 19.074 άτομα, κάτι που εξηγείται από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που ίσχυσαν για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.