Skip to main content

Βόρεια Κορέα:Γαργάρες με αλατόνερο, φύλλα ιτιάς, τσάι τσίντζερ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν συστήνει στους πολίτες....φάρμακα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ανεμβολίαστος όλος ο πληθυσμός.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να καλπάζει ανεξέλεγκτη και να απειλεί με γενικευμένη υγειονομική κρίση η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας πρόβαλε τη συνέντευξη μιας γυναίκας, που υποστήριξε ότι τα παιδιά της κάνουν δυο φορές τη μέρα γαργάρες με αλατόνερο. «Οι παραδοσιακές θεραπείες είναι οι καλύτερες!», δήλωσε.

Το αλατόνερο, λέει το Reuters, είναι ένα μόνον από τα αυτοσχέδια φάρμακα που συστήνει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν στους Βορειοκορεάτες στη μάχη κατά του κορωνοϊού – στην οποία έχει επιστρατευτεί και ο στρατός-. Μια άλλη συμβουλή προβλέπει την κατανάλωση τρεις φορές ημερησίως ενός αφεψήματος από φύλλα ιτιάς που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του υψηλού πυρετού.

Ηλικιωμένη Βορειοκορεάτισσα είπε στην κρατική τηλεόραση ότι τη βοήθησε πολύ να αντιμετωπίσει την Covid-19 το τσάι τζίντζερ. Όπως είπε, «αρχικά φοβήθηκε» τη νόσο, αλλά «αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολη» καθώς ακολούθησε τις συμβουλές των γιατρών.

Η Βόρεια Κορέα στο χείλος της καταστροφής της Covid-19, λένε ειδικοί

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Πιονγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανώς καταστροφική υγειονομική κρίση, δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων της αναφορικά με τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, την έλλειψη ιατρικών πόρων, τα τεράστια προβλήματα του κρατικού συστήματος Υγείας και το γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι ανεμβολίαστος καθώς αρνήθηκε – η μόνη χώρα παγκοσμίως μαζί με την Ερυθραία - τη διεθνή βοήθεια με εμβολιασμούς κρατώντας ερμητικά κλειστά τα σύνορά της.

Μέχρι την Τρίτη 17 Μαϊου στη Βόρεια Κορέα είχαν καταγραφεί πάνω από 1,7 εκατ. κρουσμάτων «πυρετού», όπως αποκαλούν στην Πιονγιάνγκ την Covid-19, και 62 θάνατοι σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Korean Central News Agency. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει στον ΠΟΥ αυτό το ξέσπασμα κρουσμάτων πυρετού ως Covid-19 λόγω της αδυναμίας της να διαγνώσει τα κρούσματα ελλείψει τεστ.

Ο απολογισμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερος από τον επίσημο και η πανδημία μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Βόρεια Κορέα, η οικονομία της οποίας έχει δεχθεί σφοδρά πλήγματα από το κλείσιμο των συνόρων της με την Κίνα – μοναδικό εμπορικό εταίρο της Πιονγιάνγκ – τις φυσικές καταστροφές και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς για τις πυραυλικές δοκιμές και τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

«Δείχνουν πραγματικά άσχημα τα πράγματα» δήλωσε ο λέκτορας της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Όουεν Μίλερ. «Αντιμετωπίζουν μια ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον χωρίς την προστασία των εμβολίων, χωρίς πολλή ανοσία στον πληθυσμό και χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού για την αντιμετώπιση της Covid-19. Μέχρι στιγμής η Βόρεια Κορέα αντιμετώπισε με σιγή τις προσφορές βοήθειας από το εξωτερικό κι εκφράζονται φόβοι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως είναι πρόθυμος να αποδεχθεί έναν μεγάλο, αλλά «διαχειρίσιμο» αριθμό κρουσμάτων και θανάτων για να αποφύγει να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του.