Skip to main content

Voria Video: Οι αφανείς ήρωες στη μάχη κατά του χιονιά

Δεκάδες εργαζόμενοι στους δήμους αγωνίζονται νυχθημερόν για να είναι οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ανοιχτοί και προσβάσιμοι.

Με δυσκολία προλαβαίνει να δει το σπίτι του τις τελευταίες ημέρες ο Χάρης Γκριτζέλης, υπάλληλος στον τομέα καθαριότητας του δήμου Παύλου Μελά.

Την τελευταία εβδομάδα δουλεύει 15 - 16 ώρες την ημέρα προκειμένου να κρατηθούν οι δρόμοι του δήμου καθαροί εν μέσω των αλλεπάλληλων κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη. Πρωί και βράδυ, ο κ. Γκριτζέλης είτε βρίσκεται στο εργοτάξιο φορτώνοντας τις αλατιέρες με αλάτι είτε στους δρόμους προσπαθώντας να τους διανοίξει από το χιόνι.

Την ώρα που κάποιοι από μας απολαμβάνουν το χιόνι, δεκάδες εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης αγωνίζονται νυχθημερόν με φτυάρια, αλατιέρες και σακούλες χιονιού ανά χείρας για να κρατιούνται οι δρόμοι ανοιχτοί και οι δημόσιοι χώροι προσβάσιμοι.

Κάποιοι από τους αφανείς πρωταγωνιστές περιγράφουν την εμπειρία τους από τη μάχη κατά του χιονιά στο video της voria:

«Για έβδομη συνεχή ημέρα ο μηχανισμός του δήμου είναι επί ποδός. Δουλεύουν ασταμάτητα τρεις αλατιέρες, τρία μηχανήματα έργου και μία υδροφόρα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους κεντρικούς δρόμους, τις γραμμές του ΟΑΣΘ και τους δρόμους προς τα νοσοκομεία ανοιχτούς και να σπεύδουμε όπου μπορούμε», σημειώνει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος πρασίνου, περιβάλλοντος, εθελοντισμού και πολιτικής προστασίας του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης προσθέτοντας ότι τα συνεργεία έχουν ρίξει έως τώρα 300 τόνους αλάτι.

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν δύο συνεχόμενες βάρδιες. Ειδικά για τους οδηγούς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς τα δρομολόγια βγαίνουν νύχτα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες», αναφέρει ο ίδιος προσθέτοντας πως πέρα από το έργο των δημοτικών υπαλλήλων πολύ σημαντική είναι η βοήθεια που λαμβάνει ο δήμος Παύλου Μελά από τι εθελοντικές ομάδες.

«Στα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας εβδομάδας πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια των Εθελοντικών Ομάδων Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), Έλληνες Διασώστες και ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά ειδικά τις νυχτερινές ώρες», επισημαίνει ο κ. Λαζαρίδης διευκρινίζοντας πως ο δήμος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με εθελοντικές ομάδες.

«Κάναμε αυτό που μας υπαγόρευε η εθελοντική μας συνείδηση. Αφήσαμε τη δουλειά ή το σπίτι μας για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη», τόνισε μιλώντας στη voria ο γενικός γραμματέας της ομάδας «Έλληνες Διασώστες», Μπάμπης Ασλανίδης. Η ομάδα των εθελοντών βοηθούσε στη μεταφορά ανθρώπων που είχαν κάποια ανάγκη και λόγω καιρού αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο που διαθέτει η ομάδα.

Ο κ. Ασλανίδης αναφέρεται χαρακτηριστικά σε περιστατικό κατά το οποίο οι Έλληνες Διασώστες κατάφεραν να μεταφέρουν δύο νεφροπαθείς που είχαν σχεδόν αποκλειστεί στο σημείο που έπρεπε να πάνε για αιμοκάθαρση.

Καθώς τα καιρικά φαινόμενα έχουν αρχίσει να εξασθενούν εργαζόμενοι και εθελοντές βλέπουν τη μεγάλη περιπέτεια της τελευταίας εβδομάδας σταδιακά να τελειώνει. Με πολλές ώρες δουλειές στο δυναμικό τους και με γνώμονα την προσφορά και το καθήκον, οι αφανείς αυτοί ήρωες της καθημερινότητας συνέβαλαν τα μέγιστα στο να προχωρήσει η ζωή των περισσότερων Θεσσαλονικέων χωρίς μεγάλα προβλήματα εν μέσω του χιονιά.